В най-голямата платформа за видеосподеляне YouTube се появи видеоклип, заснет в Сирия, на който се вижда конфликт на пътя между руски и американски военни.

В описанието към видеото се уточнява, че инцидентът е станал в района на град Камишли, като дата не е посочена.

Записът е направен от пътник в лек автомобил, който догонва и изпреварва колона с руски знамена, включително руски бронетранспортьор и брониран автомобил "Тигър".

Пред тях се намират два бронирани американски автомобила, на единия от които е окачено американското знаме. Колоната се движи много бавно и руският "Тигър" се опитва да изпревари американския брониран автомобил, но той блокира преминаването му и след това го притиска да излезе от пътя и да навлезе в полето, след което и двата автомобила спират. В този момент видеото прекъсва.

От Централното командване на САЩ (CENTCOM) са отказали коментар за случилото се.

"Като цяло мога да кажа, че продължаваме да работим в тясно сътрудничество с руснаците в областта на предотвратяване на конфликти и като цяло това е ефективно за деескалиране на напрежението и предотвратяване на търкания", изтъкна говорителят на американското ведомство.

Руското военно министерство все още не е коментирало инцидента.

Излезе видео от конфликт между войници на САЩ и местни в Сирия

Излезе видео от конфликт между войници на САЩ и местни в Сирия

Замерят ги с камъни

По-рано руски военни спасиха американски войници от сблъсъци със сирийци в околностите на Камишли, в който преобладаващото население са кюрди. Инцидентът стана след разразяване на конфликт между американски военнослужещи и местното население, в резултат на което американците откриха огън срещу цивилни хора. Загина 14-годишно момче и един местен жител беше ранен. Според руското военно министерство руските военнослужещи са придружили американския конвой до базата им.