Арабската версия на руската държавна телевизия RT и агенциите Kurdistan24 и САНА (сирийската държавна новинарска агенция) публикуваха видео от конфликта между американски войници и местни жители в околностите на град Камишли в Източна Сирия, като този град е населен предимно с кюрди.

По-рано беше съобщено, че на един от контролно-пропускателните пунктове в близост до това населено място подразделение на сирийските правителствени войски са спрели американски конвой, който се е отклонил от маршрута си.

След това между военнослужещите от САЩ и местни жители е възникнал конфликт, като американските войници са открили огън срещу тях. В резултат на инцидента е загинало 14-годишно момче, още един жител е бил ранен. Сблъсъкът бил прекратен благодарение на намесата на руски военни, твърдят руските медии.

На видеото на Kurdistan24 е заснето отпътуването от мястото на инцидента на американската колона, която местни жители са замеряли с камъни. В същото време на една от бронираните коли се виждат поражения от коктейл Молотов. Също така на кадрите е заснет самолет, вероятно на американските военновъздушни сили, който обстрелва фалшиви топлинни капани.

На кадрите, публикувани от агенция САНА, може да се види словесна схватка между един от местните жители, който държи в ръцете си смачкано американско знаме, и трима американски войници.

В друго видео се виждат няколко бронирани машини на руските военни, които се намират на местопроизшествието.