Сирия ще продължи да се освобождава от терористи в провинциите Алепо и Идлиб, въпреки външния натиск, коментира сирийският президент Башар Асад, в обръщението си за успешното настъпление на сирийската армия в северната част на страната, съобщава ТАСС.

"Битката за освобождението на провинциите Алепо и Идлиб продължава", обяснява той и допълва, че битката срещу терора ще продължи, въпреки външния натиск и "празните звуци и викове, които идват от северните граници на Сирия".

"Напълно осъзнаваме, че това освобождение не означава края на войната или унищожаването на тероризма", но успехите в Алепо и Идлиб са "прелюдия към пълното поражение на екстремистите, което ще настъпи рано или късно", коментира Асад.

От средата на януари сирийската армия води сражения в западните и южните околности на Алепо, където бойци нарушават примирието.

Целта на операцията срещу групата "Джебхат ал Нусра" и нейните съюзници край Алепо е да се освободи този метрополис от минометни обстрели на бандитски формирования, които са в непосредствена близост до града, пише ТАСС.

Турция изпрати в Идлиб още 150 БТР-а и самоходни оръдия

Турция изпрати в Идлиб още 150 БТР-а и самоходни оръдия

Още един конвой с тежко въоръжение в Сирия

Летището в сирийския град Алепо възобновява работата си. Това съобщи сирийският телевизионен канал Al Ikhbariya, цитирайки министъра на транспорта на страната Али Хамуд. Според него, на 19 февруари летището ще приеме първия си полет от Дамаск. Полети от Алепо до Дамаск и Кайро са планирани през следващите дни.

Сирийската армия откри нов хуманитарен коридор за цивилни, за да напуснат райони, контролирани от терористични групи в близост до град Саракиб в провинция Идлиб, съобщава сирийската агенция САНА

Коридорът, който трябва да осигури безопасността на местното население, вече функционира западно от Саракиб. Коридорът е през селището Баджариз.

Действащият губернатор на провинция Идлиб, Мохамед ал Саадун коментира по-рано, че Саракиб е на 10 км от магистралата Алепо-Дамаск и почти в самия център на провинцията и отварянето на нов хуманитарен коридор в този район ще позволи не само жители на Саракиб, но и много сирийци, които са принудени да напуснат този регион, да се върнат в изоставените си къщи, напуснати заради постоянни атаки на екстремисти.

Саракиб е освободен от сирийската армия от терористични групи на 5 февруари по време на мащабна правителствена операция в провинция Идлиб.

Иран е готов да помогне на Ливан и продължава да подкрепя Асад и Сирия

Иран е готов да помогне на Ливан и продължава да подкрепя Асад и Сирия

Асад: Сирийският народ е решен да освободи всички сирийски територии"