Председателят на иранския парламент Али Лариджани заяви, че страната му е готова да помогне в кризата, засегнала Ливан, заяви кабинетът на ливанския президент, след като двамата се срещнаха в понеделник, съобщава "Ройтерс".

"Желаем успех на новото правителство и сме готови да помогнем за подобряване на икономическата ситуация", коментира Лариджани, който е на посещение в Бейрут.

В реч пред репортерите при пристигането си Лариджани определи Ливан като влиятелна страна в региона и заяви, че Иран винаги иска да вижда страната свободна и независима, съобщава "Тасним".

След еднодневно посещение в Сирия, председателят на иранския парламент ще остане в Ливан два дни.

Правителството на Ливан получи вот на доверие на фона на нови протести

Правителството на Ливан получи вот на доверие на фона на нови протести

Стотици са били ранени при поредна демонстрация

По-рано, на среща с президента на Сирия Башар Асад в Дамаск в неделя, Лариджани потвърди постоянната подкрепа на Иран за Сирия, в усилията му за премахване на тероризма в цялата територия на страната, подчертавайки значението на последните победи на сирийската армия срещу терористите.

Освен това той изразя увереността си в способността на сирийския народ и военни да завършат освобождението на всички свои земи и да възстановят положението на Сирия в региона.

"Сирийският народ е решен да освободи всички сирийски територии", обяснява Асад, изтъквайки успехите на сирийската армия. 

Той коментира, че терористите в северозападната част на Сирия използват жителите като "човешки щит" в опит да спрат сирийските войски да настъпят на територията.

Турция изпрати в Идлиб още 150 БТР-а и самоходни оръдия

Турция изпрати в Идлиб още 150 БТР-а и самоходни оръдия

Още един конвой с тежко въоръжение в Сирия

Лариджани коментира на среща с председателя на народното събрание на Сирия Хамуда Сабах, че Техеран има ясна визия за случващото се в региона и вижда сътрудничеството със Сирия като стратегически съюз, а не тактическа операция, съобщава "Мехр".

Той допълва, че Иран ще застане до Сирия във всички области, особено в процеса на възстановяване и повишаване на нивото на търговски обмен между двете страни. Иранският бизнес сектор е готов да подкрепи Сирия и да си сътрудничи с нея.

Сабах призовава за развитие на двустранните отношения, за да се изправят срещу блокадата и едностранните принудителни икономически мерки, наложени на двете страни. Сирия и Иран водят заедно битката за съпротива и равенство сили искащи господство и ционизма.

Тръмп зове Русия да прекрати подкрепата за "зверствата" на режима в Сирия

Тръмп зове Русия да прекрати подкрепата за "зверствата" на режима в Сирия

В разговор с Ердоган