Турция е изпратила в сирийската провинция Идлиб още един конвой с тежко въоръжение, съобщи Анадолската агенция.

Според военни източници 150 камиона, натоварени със самоходни артилерийски установки, танкове и бронетранспортьори, са пристигнали в района на Рейханли в турската провинция Хатай на границата със Сирия за по-нататъшно прехвърляне в района на наблюдателните пунктове в зоната за деескалация в Идлиб.

Тръмп и Ердоган обсъждат прекратяване на кризата с Идлиб

Тръмп и Ердоган обсъждат прекратяване на кризата с Идлиб

Сирия ще плати "висока цена", плаши Анкара

В съответствие със споразумението, постигнато през май 2017 г. между Русия, Иран и Турция, в Сирия бяха създадени четири зони за деескалация. Територията на три от тях през 2018 г. попадна под контрола на Дамаск. Четвъртата зона, разположена в провинция Идлиб и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, все още е неподвластна на сирийското правителство. Нещо повече, по-голямата част от нея е превзета от терористи от Фронт "Ал Нусра". През септември 2018 г. Русия и Турция се договориха да създадат демилитаризирана зона в Идлиб, където има повече от дузина различни формирования.

Турция унищожила 101 цели в Сирия в отговор на атака срещу нейни войници в Идлиб

Турция унищожила 101 цели в Сирия в отговор на атака срещу нейни войници в Идлиб

Нанесла удари срещу общо 115 сирийски цели

На 26 януари сирийската армия започна офанзива в западната част на Алепо. На фона на ескалацията Анкара и някои от нейните партньори обвиняват Дамаск в удари по хуманитарни цели и турските военни. Според сирийското правителство причината за нестабилността в региона са действията на терористите.

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя за незабавното изтегляне на сирийските войски от турските наблюдателни пунктове.