Президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и държавният глава на Турция Реджеп Ердоган проведоха телефонен разговор, съобщиха от администрацията на френския лидер, предаде ТАСС.

Те обсъдиха възможността за провеждане на четиристранна среща с участието на президента на Русия Владимир Путин за обсъждане на ситуацията в Сирия.

Макрон и Меркел звънят на пожар на Путин за Сирия

Макрон и Меркел звънят на пожар на Путин за Сирия

Ситуацията в Идлиб, Северозападна Сирия, е толкова катастрофална, че президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел напуснаха извънредната среща

От френското президентство отбелязват, че Макрон, Меркел и Ердоган са обсъдили ситуацията в Сирия, конкретно в Идлиб, а също така и събитията в Либия.

По отношение на Идлиб, тримата са изразили загриженост във връзка с катастрофалната хуманитарна ситуация, в която е изпаднало цивилното население, а също така и опасността от ескалация. Те са съгласни, че за разрешаване на кризата е необходимо политическо решение.

В тази връзка лидерите смятат за необходимо в най-кратък срок, в четиристранен формат, да се срещнат с президента на Русия Владимир Путин.

Двама войници на Турция убити при въздушен удар в Сирия

Двама войници на Турция убити при въздушен удар в Сирия

Още петима турски войници са били ранени

По-рано днес Ердоган проведе телефонен разговор с Путин. Те също обсъдиха Сирия и Либия. Вчера пък Макрон и Меркел се обадиха на руския президент, за да обсъдят организиране на среща на върха с Ердоган.