Президентът на Турция Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин обсъдиха ситуацията в Северозападна Сирия по време на телефонен разговор, съобщават "Дейли сабах" и Анадолската агенция.

Лидерите повториха готовността си за пълно прилагане на всички споразумения относно мерки за намаляване на напрежението в град Идлиб.

Макрон и Меркел звънят на пожар на Путин за Сирия

Макрон и Меркел звънят на пожар на Путин за Сирия

Ситуацията в Идлиб, Северозападна Сирия, е толкова катастрофална, че президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел напуснаха извънредната среща

От прессекретариата на турския лидер излязоха със съобщение, в което се казва, че Ердоган е заявил пред Путин, че е наложително действията на режима на Башар Асад в Идлиб да бъдат прекратени, а също така да се предотврати хуманитарна катастрофа. По думите му сделката от Сочи трябва да се прилага напълно.

Двамата също са обсъдили и ситуацията в Либия.

Двама войници на Турция убити при въздушен удар в Сирия

Двама войници на Турция убити при въздушен удар в Сирия

Още петима турски войници са били ранени

Вчера германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон телефонираха на Путин. Те поискаха да проведат среща заедно с Ердоган за прекратяване на кризата в Сирия.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия обсъжда възможността за подобна среща на върха за Сирия.

Дипломати обявиха след напрегната среща при закрити врата, че днес Русия е възразила срещу приемане на декларация от Съвета за сигурност на ООН с призив за спиране на огъня в Идлиб.

Турция моли САЩ за ПРО системи "Пейтриът" за възпиране на Русия в Сирия

Турция моли САЩ за ПРО системи "Пейтриът" за възпиране на Русия в Сирия

За да защитават изтребителите ѝ F-16, които да удрят Асад