Две ключови фигури на групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) са били ликвидирани в неделя в Източна Сирия след нападение на американски хеликоптер. Това потвърдиха американски служители, цитирани от The Washinton times.

Няма убити или ранени цивилни при операцията.

Централното командване на САЩ (CENTCOM) публикува малко подробности за операцията. Но съобщи, че тя е довела до смъртта на лице на име "Анас", за което служители на Пентагона твърдят, че е замесен в операции в Източна Сирия.

"Ислямска държава" продължава да представлява заплаха за сигурността и стабилността на региона. Тази операция потвърждава непоколебимия ангажимент на CENTCOM да гарантира трайно поражение на групата, каза в изявление говорителят на CENTCOM Джо Бучино. Смъртта на тези бойци ще попречи на способността на терористичната организация да планира и извършва дестабилизиращи атаки в Близкия изток.

Сирия пое отговорност за убийството на лидера на ИДИЛ

Сирия пое отговорност за убийството на лидера на ИДИЛ

Военната операция по ликвидирането му е включвала армията и местни групировки

Припомняме, че нападението в неделя е последното от поредицата в американски военни операции в Сирия, където са разположени около 1000 американски войници.

В началото на октомври, например, американските войски изпълниха две мисии с голям риск, насочени срещу бойци на ДАЕШ. Първият, нападение с хеликоптер извън североизточното сирийско село Камишли, доведе до смъртта на Раккан Уахид ал-Шамри, който според Пентагона е основна фигура в района.

Същата седмица въздушните удари на САЩ в Северна Сирия убиха служителя Абу-Хашум ал-Умауи и друга фигура на "Ислямска държава", каза Пентагонът.

САЩ също така са извършили многобройни въздушни удари срещу свързани с Иран милиции, действащи в Сирия, които многократно са били насочени срещу американски войски, разположени както в Сирия, така и в съседен Ирак.

Лидерът на ДАЕШ ликвидиран в Сирия

Лидерът на ДАЕШ ликвидиран в Сирия

Според информация на Централното командване на САЩ

Преди седмица,  Сирийската армия пое отговорност за убийството на лидера на "Ислямска държава", след като CENTCOM съобщи, че Абу Ал-Хасан Ал-Хашеми Ал-Курайши е бил убит в сирийската провинция Дараа миналия месец.

Това бе вторият убит лидер на "Ислямска държава" след нападението на САЩ през февруари в Северозападна Сирия, което доведе до смъртта на неговия предшественик Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши.