Лидерът на терористичната групировка "Ислямска държава" (ДАЕШ) е бил убит в сирийската провинция Дара миналия месец. Това съобщиха в сряда от Централното командване на САЩ (CENTCOM).

Абу ал-Хасан ал-Хашими ал-Курайши е бил убит в средата на октомври по време на операция на Свободната сирийска армия, твърди командването, като отбелязва, че "ДАЕШ остава заплаха за региона".

"CENTCOM и нашите партньори остават фокусирани върху трайното поражение на групировката", каза говорителят полковник Джо Бучино в изявление.

Белият дом приветства новината за смъртта на ал Курайши.

Лидер на ДАЕШ е ликвидиран

Лидер на ДАЕШ е ликвидиран

Групировката потвърждава, но без повече детайли

"Радваме се да видим премахването на висшите лидери в такава бърза последователност. Съединените щати остават ангажирани с противодействието на глобалната заплаха и са готови да работят с международни партньори, които споделят същата цел", говорителката Карин Жан-Пиер каза пред репортери.

Припомняме, че ДАЕШ по-рано потвърди смъртта на лидера си, но без детайли. Не стана ясно къде, кога и как е станало това. Единствено обявиха, че наследник на лидера вече е определен. 

САЩ заявиха, че не могат да потвърдят информацията. 

Това е втори убит лидер след нападението на САЩ през февруари в Северозападна Сирия, което доведе до смъртта на Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши, неговия предшественик.