Въоръжените сили на НАТО засилват дейността си в Украйна и в Черно море в непосредствена близост до руските граници. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Новости".

По думите ѝ Киев продължавал да струпва нови сили и оръжия към линията на съприкосновение в Донбас.

"За 2021 г. е планирано провеждането на седем съвместни учения на украинска територия с различни страни от алианса", отбеляза тя в коментар, публикуван на сайта на ведомството.

Украйна призова НАТО да изпрати "реален сигнал" към Русия

Украйна призова НАТО да изпрати "реален сигнал" към Русия

Столтенберг потвърди подкрепа, а за Кремъл членство в НАТО ще влоши ситуацията

По-конкретно съществено се била активизирала разузнавателната дейност на чужди държави в Украйна по границите с Русия и линията на съприкосновение в Донбас с използването на самолети и радиоелектронни средства.

"Продължава предоставянето на финансова и логистична подкрепа на украинските въоръжени сили от страна на страните от НАТО, доставката на смъртоносни оръжия и обучението на украински военни от западни инструктори", добави Захарова.

Ситуацията в Донбас ескалира през февруари тази година. Проруските самопровъзгласили се Донецка и Луганска републики твърдят, че Киев подготвя мащабна офанзива, привличайки нови войски към линията на съприкосновение. През март главнокомандващият украинските въоръжени сили Руслан Хомчак нарече този сценарий възможен.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви по-рано, че сега започват престрелки в зоната на конфликта, решения за които се вземали на място от украински полеви командири без одобрението на висшестоящото ръководство.

Русия оставя войските до украинската граница колкото сметне за нужно

Русия оставя войските до украинската граница колкото сметне за нужно

Германия и партньорите са загрижени, а присъединяването на Украйна към НАТО не е на дневен ред