САЩ разглеждат възможността да изпратят свои военни кораби в Черно море в подкрепа на Украйна - заради струпването на руски войски и кораби по украинската граница, съобщи CNN с позоваване на източник в Пентагона.

Високопоставен служител от американските военноморски сили коментира, че САЩ рутинно изпращат кораби в Черно море, но сега това ще бъде сигнал към Москва.

CNN напомня, че според споразумението от 1936 г., даващо контрол на Турция върху Босфора и Дарданелите, американската страна трябва да информира 14 дни по-рано за намеренията си да влезе със свои кораби в Черно море. Засега не е известно дали е отправено такова уведомление.

САЩ поискаха обяснение от Русия за струпването на войски по границата с Украйна

САЩ поискаха обяснение от Русия за струпването на войски по границата с Украйна

САЩ са рамо до рамо със своя партньор Украйна...

Представител на Пентагона посочва, че САЩ продължават да изпращат разузнавателни самолети в международното въздушно пространство над Черно море, за да наблюдават движението на руските военни кораби край окупирания Крим.

По думите на събеседника, засега САЩ не разглеждат струпването на руски войски край границата като опит за настъпление, но ако ако нещо се промени, американската страна е готова да отговори с действия.

Напомняме, Москва обясни струпването на свои бойни части до украинската граница с провеждането на учения.

Вчера висш представител на Кремъл допусна нахлуване на руски войски в Украйна, като заяви, че при определени обстоятелства Русия може да бъде "принудена да защити гражданите си в Източна Украйна".

Украйна призова НАТО да изпрати "реален сигнал" към Русия

Украйна призова НАТО да изпрати "реален сигнал" към Русия

Столтенберг потвърди подкрепа, а за Кремъл членство в НАТО ще влоши ситуацията

Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да ускори плана за членство на страната му, като заяви, че трябва да бъде изпратен реален сигнал до Русия,

"НАТО е единственият начин да сложи край на войната в Донбас. Планът на Украйна ще бъде реален сигнал за Русия." - подчерта Зеленски.

Бившият президент Леонид Кравчук, заяви, че ако това се случи е готов да стреля срещу руски парашутисти до последен дъх.

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

Поради това загинаха украински войници...

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че Алиансът е сериозно загрижен заради руските военни дейности и подкрепя суверенитета на Украйна.

Столтенберг посочи, че се е обадил на президента Зеленски "за да изрази сериозна загриженост относно руските военни дейности в и около Украйна и продължаващите нарушения на прекратяването на огъня".

Послания за солидарност с Украйна отправиха водещите сили на Алианса САЩ и Великобритания, както и от Европейския съюз.