Външният министър на Великобритания Доминик Рааб заяви, че опитът на Русия да провокира каквато и да е мащабна военна ескалация, насочена срещу Украйна, ще има тежки последици за Москва. Изявлението беше направено по време на телефонен разговор с украинския му колега Дмитрий Кулеба, съобщи агенция "Униан".

Кулеба е информирал Рааб за действията на Руската федерация, която не само осъществява военна ескалация в Донбас и Крим, но и осезаемо ескалира дезинформационната си кампания.

Украйна разтревожена от струпване на руски войски по границата

Украйна разтревожена от струпване на руски войски по границата

Очакват концентрация на до 25 тактически групи, с което Русия заплашва военната сигурност на страната

"Руската пропаганда не спира с опитите да насажда лъжливата мисъл, че Украйна уж планира някакви военни действия или провокации. Това е пълна глупост. Украйна никога не се е стремила и не се стреми към ескалация, Украйна винаги се е стремила и се стреми към мир." - категоричен е Кулеба.

Рааб от своя страна е уверил Кулеба, че Великобритания внимателно следи действията на Русия.

Украйна никога няма да е сама срещу агресията на Русия, гарантира Байдън

Украйна никога няма да е сама срещу агресията на Русия, гарантира Байдън

Той е изразил подкрепа за напредъка на Киев по пътя към НАТО...

Британският външен министър е потвърдил, че страната му е напълно солидарна с Украйна, при което е заявил, че всеки опит за мащабна военна ескалация ще има тежки последици за Москва.

Двамата министри са обсъдили засилване на политическото взаимодействие и взаимодействието в сферата на сигурността между двете страни.