Президентът на САЩ Джо Байдън изрази подкрепа за Украйна по пътя й към членство в НАТО, предаде агенция "Укринформ". Днес американският държавен глава разговаря по телефона с президента на Украйна Володимир Зеленски. Двамата са обсъдили и струпването на руски войски край украинската граница.

"Президентът Байдън ме увери, че Украйна никога няма да бъде оставена сама срещу агресията на Русия", подчерта Зеленски.

В съобщение на сайта на Белия дом се казва, че Байдън е изразил пред събеседника си непоколебимата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на продължаващата руска агресия в Донбас и Крим.

Байдън обясни на Зеленски, че с цялото си сърце вярва в Украйна

Байдън обясни на Зеленски, че с цялото си сърце вярва в Украйна

Непоклатима подкрепа на САЩ в лицето на продължаващата агресия на Русия

За да защити националния си суверенитет, Украйна полага усилия за интегрирането си в евроатлантическата общност.

"Джо Байдън изрази подкрепа за напредъка на Украйна по въпроса за приемането й в НАТО", съобщават от президентската администрация в Киев.

Зеленски отбелязва, че конкретните стъпки по пътя към членството на Украйна в НАТО ще бъдат от полза за целия Алианс.

Зеленски предлага съвместни учения с НАТО в отговор на маневрите на Русия и Беларус

Зеленски предлага съвместни учения с НАТО в отговор на маневрите на Русия и Беларус

Ученията "Запад-2021" са планирани за септември

По думите му, президентът Байдън е напомнил за събитията от 6 януари в САЩ и е отбелязал колко е важно днес САЩ и Украйна да защитават демокрацията.

Той е подчертал и подкрепата на САЩ за плана на Зеленски за борба с корупцията и провеждането на реформи, основани на демократичните ценности.

Това е първият разговор между двамата президенти след встъпването в длъжност на Джо Байдън на 20 януари. Той е продължил 30-40 минути.