Президентът Джо Байдън и украинският президент Владимир Зеленски говориха за първи път, откакто Байдън встъпи в длъжност, според двама запознати, на фона на съобщения за натрупване на руска военна сила в Източна Украйна, съобщава "Политико". 

Лидерите са говорили в продължение на 30 до 40 минути, а Байдън потвърди ангажимента си към Украйна и обяснява, че с ум и цялото си сърце вярва в страната.

Белият дом заяви, че Байдън "е потвърдил непоклатимата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на продължаващата агресия на Русия", както и че двамата лидери са обсъдили важността на антикорупционните реформи в Украйна.

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Отчитат засилените руски дейности в Източна Европа, Арктика и Украйна

Разговорът последва най-малко три разговора на високо равнище между САЩ и Украйна тази седмица между държавния секретар Антъни Блинкън, генерал Марк Мили, министърът на отбраната Лойд Остин и техните украински колеги.

Украински служители настояваха за разговор между Зеленски и Байдън в продължение на седмици, включително в неотдавнашен разговор между съветника по националната сигурност Джейк Съливан и висшия помощник на Зеленски Андрий Ермак.

Байдън държеше Украйна на една ръка разстояние, докато настояваше за реформи в страна, която опознава с години като вицепрезидент и страна, която е важен фронт в усилията на Запада да сдържа Русия.

Украинските служители се застъпват за подкрепа на президента на САЩ на фона на подновени боеве между подкрепяните от Русия сепаратисти и украински войници в района на Донецк в Източна Украйна.

Русия по-рано се закани да действа, ако Западът изпрати войници в Украйна.

Зеленски предлага съвместни учения с НАТО в отговор на маневрите на Русия и Беларус

Зеленски предлага съвместни учения с НАТО в отговор на маневрите на Русия и Беларус

Ученията "Запад-2021" са планирани за септември