Русия използва сценарий за създаване на буферни зони между себе си и все по-нарастващото влияние на НАТО - най-вече на САЩ. Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев по повод покачващото се напрежение между Русия и Украйна.

Той посочи, че в момента Донецк и Луганск са много важни зони.

Според него, ако се създаде такъв тип автономна зона под въздействието на Русия, заедно с Крим те биха създали много голям пояс за противодействие и руските интереси ще бъдат по-защитени.

Керемедчиев отбеляза, че от север до юг Русия се обгражда с буферни зони и разполага все повече части в своите крайни зони, защото има рязко увеличаване на активността на страните от НАТО.

По негови думи България и Румъния ще застават все повече в авангарда на точката на конфликт с Русия - най-вече в Черно море. Ще виждаме все повече операции в Черно море с участие на български военни части, прогнозира бившият външен министър.

Той предупреди, че Черно море ще стане много по-горещо в следващите месеци и България ще бъде авангарда на този конфликт.

Според него завършването на "Северен поток 2" е много важен стратегически проект за Русия, но също и за Германия и САЩ. А очакванията са за увеличаване на натиска срещу Русия.

Това се отнасяло и за "Южен поток", който минава и през България.

Украйна: Москва да прекрати военния натиск и да спазва ангажиментите си

Украйна: Москва да прекрати военния натиск и да спазва ангажиментите си

Русия е струпала 28 батальонни бойни групи по границата...

Керемедчиев посочи, че ако се завършат двата проекта, а Украйна бъде заобиколена и вече не е транзитна точка на руски газ към Европа, това още повече ще нагнети напрежението между Киев и Москва.

По негови думи евентуален служебен кабинет у нас ще забави някои реформи, които трябва да бъдат приети. Той предположи, че ще забуксува комуникацията ни с европейските институции.

Колкото по-бързо се създаде експертно правителство, което бързо да поеме щафетата и бързо да придвижи тези проекти, толкова повече бизнесът ще има възможност да усети глътка въздух, категоричен бе Керемедчиев.

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

Поради това загинаха украински войници...