Западът се нуждае от приятелска България, за да може да наблюдава присъствието и движенията на Русия в Черно море, Украйна и Кавказ и да може да заобиколи Босфора, ако е необходимо, пише гръцкото издание "Катимерини". 

Членка на НАТО и ЕС, в западните очи България прилича на стратегически аванпост на брега на Черно море и на мекия корем (уязвима зона) на Русия.

С нарастващото напрежение в съседна Украйна, с Русия и НАТО, които провеждат големи военни учения от Балтийско до Черно море и със засилващата се риторика на Москва и Вашингтон в стил Студена война, Западът може само да се притеснява от продължителна политическа нестабилност в София.

Путин и Си Дзинпин имат червени линии, готови ли са САЩ и НАТО да воюват за тях?

Путин и Си Дзинпин имат червени линии, готови ли са САЩ и НАТО да воюват за тях?

В САЩ се питат колко съюзници от НАТО или Азия ще ги подкрепят

Резултатът от изборите на 4 април хвърлят България в период на политическа несигурност. Недалеч оттам, в Украйна се развиват тревожни събития.

Дясноцентристката партия на премиера Бойко Борисов събра най-много гласове, но получените гласове не са достатъчни, за да формира мнозинство.

Всъщност дори не му дават предимство във вероятни коалиционни преговори.

Макар и ранен, прозападният Борисов успява да оцелее при гласуването и сега ще трябва да търси партньори сред останалите пет партии, за да сформира правителство.

Това няма да е лесна задача, като се има предвид, че всички партии ясно са заявили, че няма да се присъединят към коалиция, която включва него.

Борисов информира и секретаря на ЕНП за резултатите от изборите у нас

Борисов информира и секретаря на ЕНП за резултатите от изборите у нас

Предупредил е и за опасността "сестринска партия да вкара във влъстта социалисти и популисти

Българите, разочаровани от политическата класа на страната, гласуваха антисистемно, поставяйки на второ място новата партия против статуквото, "Има такива хора", на популярния телевизионен водещ и певец Слави Трифонов.

Въпреки липсата на каквито и да било значими предложения по време на предизборната кампания, Трифонов победи Социалистическата партия (БСП), която за първи път в историята си е на трето място.

Много анализатори казват, че са възможни нови избори. В този случай инерцията на партията на Трифонов може и да я изведе на първо място, изпращайки България в неизследвана територия.

Тъй като Борисов е извън играта, а президентът Румен Радев изглежда е наклонен към Москва, Западът не е сигурен какво да очаква от политическите събития в България. Бепе Грило* в балкански стил не обслужва западните геополитически интереси. 

В ЕАЦС разтревожени от липсата на българска позиция за ескалацията между Украйна и Русия

В ЕАЦС разтревожени от липсата на българска позиция за ескалацията между Украйна и Русия

Оценяват разположението на силите в региона

*Джузепе Пиеро "Бепе" Грило е италиански комик, актьор, блогър и политик. Той се занимава с политика от 2009 г. като съосновател на италианската политическа партия "Движение пет звезди". Грило се превърна в един от най-изявените примери за популисткия изблик, възникнал в Европа през 2010-те.