НАТО следва да разработи стратегия за Украйна като възстанови съюзната дискусия за статута на тази страна във връзка с възможното й членство в Алианса. Това се казва в Позиция на Евро-атлантическия център за сигурност, воден от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

България (външно министерство, институциите в сферата на сигурността) трябва да осъди ескалирането на конфликта в Донбас и в частност непровокираното с нищо нарастване на военната мощ на Русия в зоната.

"Никак не е случайно, че в редица средства за масова информация както в Русия, така и в Европа вече се появиха публикации, прогнозиращи, че отношенията между Украйна и Руската Федерация са "на границата на война" между двете страни, се казва в позицията на ЕАЦС .

Русия обвини САЩ и НАТО, че превърнали Украйна в "буре с барут"

Русия обвини САЩ и НАТО, че превърнали Украйна в "буре с барут"

Увеличавали доставките си на оръжие за Украйна

Според тях до април 2021 г. споразумението за примирие от 2020 г между Руска Федерация и Украйна поддържаше относително спокойна във военно отнoшение обстановка на границата между двете държави. От около две седмици се наблюдава ескалация в отношенията, свързана преди всичко с дислоцирането на значителни военни сили на Русия по границата с Украйна.

Според експертите в Центъра Украйна няма офанзивни намерения и ресурси към контролираните от Русия, посредством сепаратистите, Луганск и Донецк. Страната не разполага с необходимата офанзивна групировка войски, нито с мощна авиация за поддържане на възможно настъпление. Нейните артилерийски и ракетни системи са далеч под мощта на руската авиация и артилерия, дислоцирани в зоната.

САЩ разполагат разрушители в Черно море

САЩ разполагат разрушители в Черно море

Поддържат регулярно присъствие в Черно море

Противовъздушната отбрана на Украйна, с недостатъчна изтребителна авиация и с технологично остарелите зенитноракетни комплекси С-125, С - 200 и С-300, не е в състояние успешно да отрази масирани влитания на самолети и крилати ракети във въздушното пространство на страната. Същевременно към руската мощ следва да се добави и многобройната сухопътна групировка, в чийто състав се наброяват не по-малко от десет леки бригади, усилени с танкови части и поддържани от ракетна артилерия, солидна бомбардировъчна и изтребителна авиация. Към близо четиридесетхилядната руска групировка са придадени подвижни комплекси "Исканер- М", оценяват разположението на силите от Центъра.

Приближен на Зеленски се оплака, че Украйна не разполага с "Пейтриът" на САЩ

Приближен на Зеленски се оплака, че Украйна не разполага с "Пейтриът" на САЩ

Киев държал отбраната срещу Русия

Според тях Кремъл се опитва да провокира сценарий, при който предизвиква Украйна, Киев защитава територията си, но това се приема от Москва като агресия и влиза в ход един от вероятно няколкото предварително разработвани и тренирани от руснаците оперативно-стратегически планове за откъсване на Донецк и Луганск и окончателното им присъединяване към Русия.

Анализаторите на Цветанов смятат, че Русия би аргументирала едно нахлуване с наличието в двете области на многобройно руско население, което е под заплаха от геноцид. Според тях на голяма част от населението на Донецк и Луганск са раздадени руски паспорти.

Г-7 осъди руските действия и подкрепи Украйна

Г-7 осъди руските действия и подкрепи Украйна

Настоя да се спазват Минските споразумения

Следователно, ако предприеме инвазия оправданието на Русия ще бъде, че страната се притичва на помощ на свои граждани или отговаря на техния "зов за помощ". Те се позовават на руския външен министър Сергей Лавров, който изразил пропаганден сценарий, по думите им. Той бил заплашил, че "ако Киев рестартира военни действия в Донбас, резултатът от това ще бъде унищожаването на държавата Украйна".

На заявката от Украйна за украино-натовски военни учения през юни-юли, говорителят на Кремъл Дмитри Песков заяви, че това ще застави Русия още повече да увеличи групировката си в зоната, преразказват от ЕАЦС.

"Най-вероятният сценарий за нахлуване на руски войски в Донбас, ще повтори събитията в Грузия от 2008. Грузинският опит от агресията на Русия ни предупреждава, че въпреки твърдата подкрепа за Украйна, изразена както от президента Байдън и министрите на отбраната и външните работи на САЩ, така и от генералния секретар на НАТО във връзка с новата масирана дислокация на войски от Русия, украинците трябва да бъдат много внимателни и търпеливи", се казва в позицията.

Припомняме, Грузия заяви, че връща посланика си в Украйна след едногодишни консултации връща. Един от мотивите бе обстановката в региона.

Украинците не трябва да предоставят повод за обвинение в агресия, тъй като точно това е необходимо на Кремъл, за да лансира широкомащабна военна операция за ликвидирането на Украйна. НАТО, САЩ и ЕС твърдо стоят зад мира и териториалната цялост на Украйна и следва да разгърнат мощна дипломатическа офанзива за възпиране на Русия, се казва в позицията на аналитичното звено, водено от Цветанов.

Ердоган подкрепи Украйна за Крим и НАТО

Ердоган подкрепи Украйна за Крим и НАТО

Турция зове за деескалация на конфликта в Донбас

Нито НАТО, нито САЩ обаче ще рискуват ескалация на конфликт с ядрена сила, а още по-малко размяна на ядрени удари с нея. Не е ясно кога и как ще действа Русия. Ясно е обаче, че рано или късно тя ще направи опит да присъедини тези територии към своята, а при определени благоприятни условия да окупира и други територии на Украйна, се казва в позицията.