От Външното министерство на Грузия потвърдиха, че е решено да върнат в Украйна своя посланик, който бе отзован преди около година.

За това съобщават грузинския "Первый канал" и украинското издание УНИАН, позовавайки се на прессекретаря на ведомството Мари Нарчемашвили.

"Уверявам ви, че в близко време ще бъде прието решение за възвръщане на посланика на Грузия в Украйна. Той бе отзован за консултации. Сегашната ситуация около Украйна, а също и дневният ред на отношенията между двете страни, общите предизвикателства, които стоят пред Украйна и пред Грузия, а така също и сигурността в региона като цяло изисква присъствието на място на посланика.

Саакашвили вещае Украйна да загуби Херсон и Мариупол

Саакашвили вещае Украйна да загуби Херсон и Мариупол

Щели да се присъединят към Русия

Това е причината за неговото връщане (на Теймураз Шарашенидзе) в Киев. Това ще стане в близко време. На сегашния етап не се мисли за смяна на дипломата, в Киев ще се върне действащият посланик, заявиха от Външно министерство на Грузия.

През май 2020 г. Грузия реши да отзове своя посланик Теймураз Шарашенидзе от Украйна след назначението на Михаил Саакашвили (бивш президент на Грузия - б.р.) за председател на Изпълнителния комитет за реформи. При това грузинските власти увериха, че не става дума за разрив на дипломатическите отношения между двете страни.

Президентът на Грузия скастри Саакашвили, пита коя му е родината

Президентът на Грузия скастри Саакашвили, пита коя му е родината

При опит за влизане в Грузия щели да го задържат на границата

Припомняме, Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., след като срещу него бяха повдигнати наказателни обвинения. През пролетта на 2015 г., след като вече беше получил украинско гражданство, той беше назначен за губернатор на Одеска област. През ноември 2016 г. обаче тогавашният президент Петро Порошенко уволни Саакашвили, а през 2017 г. го лиши от гражданство.

През февруари 2018 г. украинските власти изгониха политика в Полша, откъдето той незаконно влезе в страната през есента на 2017 г., пробивайки кордоните на граничната охрана. През 2019 г. следващият президент на Украйна Володимир Зеленски върна гражданството на Саакашвили и една година по-късно го назначи за ръководител на изпълнителната комисия на Националния съвет за реформи.