Бившият президент на Грузия и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили прогнозира, че Украйна ще загуби редица територии след закриването на опозиционни проруски телевизии.

Политикът настоя, че тази стъпка на президента Володимир Зеленски няма да му помогне да спре войната в Донбас, а само ще изведе сблъсъците на нов етап.

"Ще стрелят още повече, нека не се заблуждаваме. Ще стрелят много повече", добави Саакашвили в ефира на телевизия "Украйна".

Проруската опозиция в Украйна започва процедура по импийчмънт на Зеленски

Проруската опозиция в Украйна започва процедура по импийчмънт на Зеленски

След като Зеленски наложи санкции на проруски телевизии

Според него в крайна сметка Мариупол и Херсон ще отидат в състава на Русия. Саакашвили обясни своята гледна точка с факта, че Москва твърди, че се нуждае от "плацдарм" в Украйна, за да издържа Крим, да го снабдява с вода и да подобри логистиката.

"Те определено трябва да контролират Мариупол и Херсон. И те ще подготвят терена (за военна операция, б. р.)", настоя той.

Различни украински политици, военни и общественици редовно правят изявления за възможни териториални загуби на страната.

През юли бившият депутат от Върховната рада Евгений Мураев заяви, че Украйна може да загуби осем региона в случай на нов Майдан. По думите му в случай на вълнения в страната полицията няма да може да противопостави нищо на гражданската конфронтация, а съседните държави ще могат да окупират територии, които те считат за изконно свои.

Приблизително по същия период Михаил Саакашвили прогнозира разпада на страната заради действията на местните власти. По думите му се подготвя голямо отмъщение за онези сили, които Зеленски "изтласка от централните власти през миналата година".

"Предателство": Депутат в Радата разказа как Зеленски е измамил украинците

"Предателство": Депутат в Радата разказа как Зеленски е измамил украинците

Не бил спазил предизборните си обещания