Украинската партия "Опозиционна платформа - За живот" започва процедура по импийчмънт на президента Володимир Зеленски. Това обяви съпредседателят на парламентарната фракция Вадим Рабинович, цитиран от "Новости".

Той уточни, че това е свързано с решението за закриване на телевизии. Вчера украинският държавен глава наложи санкции срещу проруски опозиционни украински медии и техния собственик, депутата от "Опозиционна платформа - За живот" Тарас Козак. След това "112 Украйна", NewsOne и ZIK и някои други телевизионни прекратиха излъчването си. Професионалната общност го нарече политическа репресия и атака срещу свободата на словото.

"Днес вие ударихте в сърцето на демокрацията, в свободата на словото, съществуването на демократична независима Украйна е под заплаха. В близко бъдеще ще проведем извънреден конгрес на партията, който ще определи следващите ни стъпки. Запомнете, вие няма да затворите устата нито на нашата партия, нито на нашите милиони избиратели. Инициираме процедура за импийчмънт на президента Зеленски, който се подигра с избирателите и страната", изтъкна Рабинович, говорейки в парламента.

Политик в Украйна разкри "измамата на века" с руския газ

Политик в Украйна разкри "измамата на века" с руския газ

Председателят на младежкото крило на партията "Опозиционната платформа - За живот!"

Ръководителят на политическия съвет на проруската партия "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук нарече решението за санкциите незаконно и настоя, че Зеленски ще трябва да носи отговорност за него.

Във Върховната рада (украинския парламент) санкциите бяха наречени странни. Даниил Гетманцев, председател на комисията по финанси, данъчна и митническа политика, депутат от партията на Зеленски "Слуга на народа", отбеляза, че резултатът от всяко затваряне на медия е увеличаване на нейната популярност.

От кабинета на Зеленски отговориха, че затварянето на каналите не е цензура, а борба с руската пропаганда.

"Предателство": Депутат в Радата разказа как Зеленски е измамил украинците

"Предателство": Депутат в Радата разказа как Зеленски е измамил украинците

Не бил спазил предизборните си обещания