Председателят на младежкото крило на партията "Опозиционната платформа - За живот!", която е втора по численост във Върховната Рада, Артем Марчевски, в ефира на телевизия NewsOne, говори за "измамата на века" с доставката на руски газ за Украйна.

По думите на политика цената на газа за Украйна е около 9,8 гривни, но Виктор Медведчук през 2019 г. се е договорил за директни доставки от Русия с 25% отстъпка, като в този случай цената би била 3,8 гривни.

В Украйна обявиха критична ситуация в ядрената енергетика

В Украйна обявиха критична ситуация в ядрената енергетика

Десетки украински предприятия се обърнаха към министър-председателя

"А сега въпреки това купуваме този газ чрез някакви газопроводи. Предполага се, че го доставяме в Словакия, в Словакия го събираме, по реверса го доставяме обратно, след това го доставяме на крайния купувач и имаме тази цена. Въпреки че в действителност купуваме същия руски газ, подбираме го на границата с Русия, в никаква Словакия не го доставят, не го връщат обратно. Тоест това е измамата на века, вероятно, в нашата страна", настоя Марчевски.

Отбелязвайки почти тройната разлика в цената, политикът изрази мнение, че реалната цена на газа е тази, договорена от Медведчук, а не тази, определена от властите в Киев.

Байдън щял да "използва" Украйна за борба срещу Русия

Байдън щял да "използва" Украйна за борба срещу Русия

САЩ щели да засилят подкрепата си за украинските въоръжени сили