Десетки украински предприятия се обърнаха към министър-председателя на Украйна Денис Шмигал и изпълняващия длъжността министър на енергетиката Юрий Витренко с писма за критичната ситуация в ядрената енергетика заради дългове, съобщи пресслужбата на НАЭК "Энергоатом", цитирана от "Новости".

Авторите на обръщението са поискали от правителството да съдейства за изпълнението на постановление на Националната комисия за държавно регулиране в сферите на енергетиката и комуналните услуги (НКРЭКУ), прието на 16 януари 2021 г.

Транзитът на газ от Русия през Украйна удари 30-годишно дъно

Транзитът на газ от Русия през Украйна удари 30-годишно дъно

Намалял е с цели 38 процента

В съответствие с документа Държавното предприятие "Гарантиран купувач" трябва да насочи поне половината от средствата, които получава от Националната енергийна компания "Укренерго" в рамките на заеми, предоставени от банките с държавни гаранции, за погасяване на дългове към Държавно предприятие "НАЭК "Енергоатом".

Отбелязва се, че става въпрос за сума от най-малко 180,5 млн. долара (от общия дълг от 849 млн. долара), благодарение на която "Энергоатом" ще може "частично да се разплати с предприятия, чиито продукти и услуги са от решаващо значение за функционирането на ядреното производство". Благодарение на това те ще могат своевременно да плащат заплати на служителите си, да плащат данъци и да не преустановяват производствените дейности.

В прессъобщението се отбелязва също така, че според ръководителите на всички предприятия ситуацията в отрасъла е критична.

5% ръст на икономиката на Украйна през 2021 година

5% ръст на икономиката на Украйна през 2021 година

Прогнозата е на премиера