Руският сенатор Алексей Пушков прогнозира в интервю за изданието "Украина.ру", че Джо Байдън, като част от външната му политика като президент на САЩ, щял в по-голяма степен да "използва" Украйна срещу Русия.

По думите му Вашингтон нямало да се дистанцира от Украйна, която може да се превърне в едно от основните направления на антируската дейност на администрацията на Байдън.

"По-скоро той (Джо Байдън, б. р.), напротив, ще използва Украйна като един от козовете на САЩ срещу Русия. По-специално, военното сътрудничество между САЩ и Украйна ще бъде засилено, тоест САЩ ще засилят подкрепата си за украинските въоръжени сили", предположи Пушков.

Сенаторът призна, че няма да бъде изненадан, ако администрацията на Байдън бъде готова за появата на американска военна база на украинска територия. 

Той припомни, че по-рано украинският президент Володимир Зеленски говори за изграждането на две военни бази в Украйна на Черно и Азовско море.

"Като се има предвид, че украинците нямат пари за изграждане на военни бази, както и за нищо друго, тогава предполагам, че това ще се финансира от чужбина. САЩ са ясен кандидат за финансиране на изграждането на една от тези бази, която тогава ще се превърне в тяхна база", допусна той.

Пушков също така предположи, че Вашингтон може да премине към предоставяне на Киев не само на отбранителни, но и на нападателни оръжия.