Какво правят Владимир Путин и Си Дзинпин - През последните дни руските танкове, артилерия, бронирана техника, камиони и войски се придвижват до Украйна, а Москва пренасочва своята 56-а гвардейска бригада за въздушно нападение в Крим. Военни източници в Киев изчисляват, че в момента има 85 000 руски войници до северните и източните граници на Украйна, пише Патрик Дж. Бюканън за Chronicles: A Magazine of American Culture.

"Имам реални опасения относно действията на Русия по границите на Украйна. На тези граници има повече руски сили, отколкото по всяко време от 2014 г. насам, когато Русия нахлува за първи път", заяви държавният секретар Антъни Блинкън. "Президентът Байдън беше много ясен по този въпрос. Ако Русия действа безразсъдно или агресивно, ще има плащане на цена, ще има и последствия." Каква е "цената" и какви са "последствията" остана неясно.

По-рано Байдън лично увери украинския президент Владимир Зеленски в "непоклатимата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на продължаващата агресия на Русия в Донбас и Крим". Какво означава това?

Русия предприела мерки в отговор на "застрашаващите" действия на НАТО

Русия предприела мерки в отговор на "застрашаващите" действия на НАТО

Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу

Когато Путин бе млад офицер от КГБ, Черно море реално бе съветско езеро, доминирано на запад от членовете на Варшавския договор България и Румъния, а на север и изток от СССР. Турция окупира южния бряг. Днес три от шестте страни, които се намират на Черно море - България, Румъния и Турция - са членки на НАТО. Две от останалите, Украйна и Грузия, открито се стремят да станат членове на НАТО.

Прозрачността на натрупването на руска армия предполага, че тя е по-скоро послание към САЩ и НАТО, отколкото каквато и да е подготовка за инвазия. Путин явно казва: Приемането на Украйна в НАТО или разполагането на американски сили или сили на НАТО в тази страна ще премине червената линия за Русия. И няма да изключим военни действия за предотвратяване или противодействие.

Практиката показва, че Путин не блъфира. Това вече се случи два пъти. През 2008 г., когато Грузия нахлу в Южна Осетия, провинция, която се отдели от Грузия през 1990-те години, Путин изпрати войски в Южна Осетия, прогони грузинците и след това нахлу в Грузия и окупира част от тази страна. И въпреки че САЩ гледаха на грузинския президент Михаил Саакашвили като на приятел, а Грузия като потенциален съюзник на НАТО, Джордж Буш не направи нищо. Отново през 2014 г., когато подкрепен от САЩ преврат свали избрания и проруски режим в Киев, Путин окупира и анексира Крим и подпомогна проруските бунтовници в Донбас срещу контрола на Киев. Накратко, що се отнася до Украйна, Русия демонстрира, че има свои червени линии, които ще подкрепи с военни действия.

САЩ и НАТО обаче многократно показват, че макар да окажат морална подкрепа и да предоставят военна помощ на Украйна, те няма да воюват с Русия за Украйна или да изтръгнат Крим или Донбас от контрола на Путин. Подобен тест се провежда в Южно и Източнокитайско море.

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

САЩ обясни, че Тайван е жизнена демокрация и сила на доброто в света

Също така Блинкън бе попитан дали САЩ ще се бият за защита на Тайван, който е тормозен и заплашван от Китай на Си Дзинпин. "Готови ли сме да защитим Тайван военно?" - попита Чък Тод от NBC. Отговорът на Блинкън бе: "Това, което видяхме и което наистина ни тревожи, са все по-агресивните действия на правителството в Пекин, насочени към Тайван, повишаващи напрежението в проливите. И ние имаме ангажимент към Тайван съгласно Закона за отношенията с Тайван ... Всичко, което мога да ви кажа е, че би било сериозна грешка някой да се опита да промени съществуващото статукво със сила."

Откакто Байде пое поста, Китай изпраща военни самолети, изтребители и бомбардировачи в тайванското въздушно пространство, обикаля острова с военни кораби и открито предупреждава, че всяко обявяване на независимост от Тайпе би означавало война с Пекин.

По същия начин Русия ясно посочи какво би се борила да предотврати - присъединяването на Украйна към НАТО и войски на НАТО на нейна територия. И Китай даде ясно да се разбере каква е червената му линия, какво ще се бори да предотврати - обявяване на независимост на Тайван. Но политиката на САЩ и в двата случая изглежда като "стратегическа неяснота", оставяйки въпроса отворен за това какво бихме направили.

Възникват въпроси: Русия на Путин и Китай на Си Дзинпин, с техните предимства от географска близост, заплашват ли с военни действия, за да проверят съвместно решителността на администрацията на Байдън - едната в Украйна, другата в Южното и Източнокитайско море? И трябва ли да се бием за Украйна, колко съюзници от НАТО ще има до нас? И трябва ли да се борим свободата на Тайван, колко азиатски съюзници биха се били с Китай заедно с нас?

Последните действия на Путин и Си превръщат въпросите в съвсем не академични.

Добротата на САЩ във външната политика трябва да приключи - време е за коалиция

Добротата на САЩ във външната политика трябва да приключи - време е за коалиция

Трябва противодействие на Китай, Русия и Иран с лошите момчета в Близкия изток, защото "може да са копелета, но са наши копелета"