Във вторник Китай призова САЩ да не си играят с огъня по въпроса за Тайван, след като издаде нови насоки, които ще позволят на американските служители да се срещат по-свободно с представители на Тайван, съобщава "Ройтерс".

Китай твърдо отхвърля всяка форма на официален контакт между САЩ и Тайван, заяви говорителят на външното министерство Жао Лицян на редовен брифинг.

Новите насоки на Държавния департамент, насърчаващи дипломатическия контакт с Тайван, се разглеждат от някои китайски анализатори като начин за насърчаване на по-тесни връзки, без да променят коренно цялостната позиция на Вашингтон относно териториалните претенции на Китай към острова.

В петък Държавният департамент обяви нови мерки за "насърчаване на ангажираността на правителството на САЩ с Тайван, което отразява задълбочаването на неофициалните ни отношения". "Тайван е жизнена демокрация и сила на доброто в света", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в туит, в който обяви нови насоки за взаимодействие с Тайван, пише "Войс ъф Америка".

Американските политически и икономически връзки с Тайван датират от десетилетия, но анализаторите виждат нов интерес към сближаване на отношенията с островната демокрация в момент на нарастващо напрежение с Китай.

Китай изпрати 25 бойни самолети в Тайванския проток

Китай изпрати 25 бойни самолети в Тайванския проток

Засилиха военния натиск върху правителството в Тайпе

"Разглеждам туитовете на Държавния департамент като част от политиката на администрацията на Байдън да показва солидна подкрепа за Тайван", коментира Бони Глейзър, която скоро ще се присъедини към Германския фонд "Маршал" като директор на Азиатската програма.

Герит ван дер Уис, професор в Училището по международни отношения на Университета Джордж Вашингтон, заяви, че вижда това като част от "общоправителствен подход", за да се подчертае, че САЩ насърчават по-тесен контакт с Тайван на всички нива.

"Свободен и демократичен Тайван, заплашен от агресивен Китай, наложи САЩ (и други съюзници) да могат да комуникират със свободно избраното правителство в Тайван на по-високи нива, отколкото бе официално възможно при настоящата конструкция", коментира ван дер Уис.

В продължение на години Вашингтон поддържаще политика за "единен Китай", която да ръководи отношенията с Тайван. Това е различно от "единния китайски принцип" на Пекин, в който САЩ "признаха", но никога не подкрепиха претенцията на китайската комунистическа партия за суверенитет над Тайван.

Вашингтон отдавна твърди, че различията между Китай и Тайван трябва да се уреждат по мирен начин и в съответствие с волята на хората от двете страни на Тайванския пролив.

Но притесненията за Тайван нарастват, особено след репресиите на Пекин срещу продемократичните групи в Хонконг. Новите мерки биха могли да накарат американските служители да станат по-активни в социалните медии в сътрудничество със своите тайвански колеги.

Бенджамин Фридман, политическият директор в Министерството на отбраната, базиран във Вашингтон, смята, че новите мерки са "умишлен опит да сигнализират или покажат на китайците, че усилията им за сплашване на Тайван просто ще доведат до по-големи връзки със САЩ".

"Това е нещо, което всъщност започна в администрацията на Тръмп с (бившя държавен секретар) Майк Помпео (премахване на ограниченията) и донякъде изненадващо продължи при администрацията на Байдън - отвори се леко на ниско ниво или в най-малкото без контакти на най-високо ниво между американски дипломати и тайвански външни (министерски) служители", каза Фридман.

Китай пита САЩ дали демонстрацията им на сила в Тайванския проток е като китайски кораб в Мексиканския залив

Китай пита САЩ дали демонстрацията им на сила в Тайванския проток е като китайски кораб в Мексиканския залив

Китай вярва, че САЩ имат споразумение с Тайван да предизвикат Пекин

Новите насоки за Тайван стават, тъй като Конгресът на САЩ въвежда основно законодателство за противодействие на разрастващото се глобално влияние на Китай. Предложеният двустранен закон за стратегическата конкуренция от 2021 г. призовава да не се ограничават взаимодействията на американските служители с техните тайвански колеги.

"Държавният департамент и други правителствени агенции на Съединените щати ще се ангажират с демократично избраното правителство на Тайван на същата основа и използвайки същата номенклатура и протокол, както правителството на Съединените щати се ангажира с други чужди правителства", като се добавя предложеното законодателство не трябва да се тълкува като "предполагащо възстановяване на дипломатически отношения" с Тайван.

В Пекин служители коментираха, че мерките са намеса във вътрешните работи на Китай.

"Съответните американски законодатели трябва да разгледат Китай и двустранните отношения в обективна и рационална светлина, да спазват единния китайски принцип и трите съвместни китайско-американски комюникета, да отхвърлят Студената война и манталитета с нулева сума, да спрат да прокарват негативни законопроекти, които се намесват в Вътрешните работи на Китай и вредят на китайските интереси", заяви Жао Лицян.

През декември Законът за осигуряване на Тайван, приет като публичен закон на САЩ, изисква от Държавния департамент да преоцени самоналожените ограничения върху отношенията на САЩ с Тайван.

През януари Помпео обяви прекратяване на десетилетия и самоналагане на ограничения върху отношенията между САЩ и Тайван. Промяната на политиката посочва, че контактите на американските служители с техните тайвански колеги ще се осъществяват от Американския институт в Тайван (AIT), организация с нестопанска цел, отговорна за изпълнението на политиката на САЩ спрямо Тайван съгласно Закона за отношенията между Тайван от 1979 г.

Новите насоки от миналата седмица потвърдиха надзора на Държавния департамент върху пътуванията на висши американски служители до Тайван, като AIT предостави поддържаща роля.

Тайван е готов за война и ще се бие докрай, ако Китай атакува

Тайван е готов за война и ще се бие докрай, ако Китай атакува

Тайван се вслушва в САЩ, харчи повече за отбрана и провежда учения за "най-тежките вражески заплахи"