Пекин обвини САЩ в четвъртък за напрежение около Тайван, след като американски военен кораб плава близо до претендирания от Китай остров, като риторично пита дали Китай да плава в Мексиканския залив като "демонстрация на сила", съобщава "Ройтерс".

Демократично управляваният остров се оплака от многократни военни дейности на Пекин през последните месеци, като китайските военновъздушни сили извършват почти ежедневни набези в тайванската зона за идентификация на ПВО.

В понеделник Китай заяви, че ударна група със самолетоносач извършва учения близо до острова, а в сряда американски военен кораб плава през чувствителния Тайвански проток, който разделя острова от големия му съсед.

Говорейки на ежедневен брифинг, говорителят на китайското външно министерство Жао Лициян заяви, че американските кораби, участващи в "провокации", "изпращат сериозно грешен сигнал към силите на независимостта на Тайван, заплашвайки мира и стабилността в Тайванския проток".

"Трябва ли китайски военен кораб да мине през Мексиканския залив, за да покаже сила", пита той.

През 2015 г. пет кораба на китайския флот плаваха в международни води в Берингово море край Аляска, очевидно първото за китайските военни, като тогавашни американски президентът Барак Обама бе на обиколка в този американски щат.

Американските ВМС редовно извършват така наречените "рутинни" транзити на Тайванския проток.

Тайван е готов за война и ще се бие докрай, ако Китай атакува

Тайван е готов за война и ще се бие докрай, ако Китай атакува

Тайван се вслушва в САЩ, харчи повече за отбрана и провежда учения за "най-тежките вражески заплахи"

Вашингтон изрази загрижеността си относно модела на китайски усилия за сплашване в региона, включително към Тайван, като отново подчерта, че ангажираността на САЩ към Тайван е "солидна".

Китай вярва, че САЩ имат споразумение с Тайван да предизвикат Пекин и оказват подкрепа на тези, които искат островът да обяви официална независимост.

Президентът на Тайван Цай Инг-вен казва, че вече са независима държава, наречена Република Китай, официалното име на острова.

Тайван е най-чувствителният териториален проблем на Китай и основна раздора между Пекин и Вашингтон.

Китайската медия "Глобал таймс", на управляващата комунистическа партия, заяви в четвъртък, че китайската ударна група е извършвала учения край Тайван "на фона на провокации на САЩ".

Публикуван е разговор между китайски пилот на изтребител и на тайвански, който предупреждава китайските самолети да обърнат.

"Това е въздушното пространство на Китай", казва китайският пилот в запис.

САЩ и очакваната инвазия на Китай в Тайван

САЩ и очакваната инвазия на Китай в Тайван

Избор да изоставят приятелска, демократична страна или да рискуват всеобхватна война за непопулярна сред американците кауза