Министерството на отбраната на Тайван съобщи за ново нахлуване на военновъздушните сили на Китай в зоната за идентификация на ПВО на острова, съставено от осем бойни самолета и два други самолета, единият от които e летял през стратегическия канал Баши, предаде "Ройтерс".

Тайван, към който Китай има териториални претенции, се оплакаше през последните няколко месеца от многократни мисии на военновъздушните сили на Китай близо до острова, съсредоточени в югозападната част на неговата зона за ПВО близо до контролираните от Тайван острови Пратас.

Европа и САЩ помагат на Тайван да строи подводници

Европа и САЩ помагат на Тайван да строи подводници

Тайван купува фрегати, самолети и модернизира оръжейни системи

В края на миналия месец Тайван съобщи, че 20 китайски самолета са участвали в едно такова нахлуване.

При последния инцидент министерството на отбраната на Тайван уточни, че са участвали четири китайски изтребителя J-16 и четири J-10, както и самолет за ранно предупреждение и самолет за борба с подводници, последният от които е летял към южната част на Тайван през канала Баши, който свързва Тихия океан с Южнокитайско море.

20 бомбардировача и изтребители на Китай стреснаха Тайван

20 бомбардировача и изтребители на Китай стреснаха Тайван

Някои от китайските самолети са прелетели във въздушното пространство

Тайванските военновъздушни сили са изпратили боен въздушен патрул и са предупредили китайските самолети да се отдалечат, добавиха от ведомството.

Засега от китайското военно министерство не са коментирали, но полетите съвпаднаха с друга китайска военна дейност до северната част на Тайван.

Японското министерство на отбраната заяви вчера, че китайският самолетоносач "Ляонин", придружен от пет ескортни кораба, е преминал през пролива Мияко по пътя си към Тихия океан.

Тайван и САЩ засилват морската координация за противодействие на Китай

Тайван и САЩ засилват морската координация за противодействие на Китай

Подписаха първото споразумение от администрацията на Байдън, създавайки работна група за брегова охрана

Въпреки че военновъздушните сили на Китай не са прелитали над самия Тайван, полетите засилиха финансовия и физическия натиск върху въздушните сили на острова, за да гарантират, че самолетите му са готови всеки момент за това, което служители в сферата на сигурността определят като "война за изтощение".

Китай разглежда демократичен Тайван като своя територия и никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол.

Въпреки че военновъздушните сили на Тайван са добре обучени, те са миниатюрни в сравнение с тези на Китай.

Тайван започна масово производство на далекобойна ракета

Тайван започна масово производство на далекобойна ракета

Тайван изключително рядко разкрива, че разработва настъпателни оръжия