Тайван започна масово производство на далекобойна ракета и в същото време разработва още три модела, обяви високопоставен представител, информира "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че Тайван изключително рядко разкрива, че разработва настъпателни оръжия на фона на растящия натиск от Китай.

Тайван за трети път за 6 месеца губи изтребители при катастрофа

Тайван за трети път за 6 месеца губи изтребители при катастрофа

Инцидентът се случва на фона на натиска на Китай върху Тайван

Пред парламента министърът на отбраната на Тайван Чиу Куочен заяви, че разработването на ракети с голям обсег е приоритет.

"Надяваме се, че е далекобойна, точна и мобилна", каза той и добави, че проучването на такива оръжия от национален институт "никога не е спирало".

Представител на института съобщи, че една далекобойна ракета със земно базиране вече се произвежда, а други три са в процес на разработване. Той обаче отбеляза, че "не е удобно" за него да разкрие с какъв обхват е ракетата.

Въоръжените сили на Тайван традиционно се концентрират върху отбраната на острова от китайска атака.

Китай нахока френски изследовател за Тайван, Париж бесен

Китай нахока френски изследовател за Тайван, Париж бесен

Нарече го "малък разбойник" и "трол"

Но президентът Цай Ингвен подчерта, че е важно да се разработва "асиметрично" възпиране, като се използва мобилна техника, която е трудна за откриване и унищожаване и също със способности да порази цели далеч от крайбрежията на Тайван.