Китайското посолство в Париж определи френски изследовател, разкритикувал политиката на Пекин по отношение на Тайван, като "малък разбойник" и "трол", последният залп на дипломатическата мисия, който предизвиква възмущение у Франция, отбелязва "Франс прес".

Антоан Бондаз, който работи във Фондацията за стратегически изследвания, влезе в словесна война с посолството заради опитите му да разубеди френски депутати да посетят Тайван.

В петък посолството нарече китайския експерт Бондаз "малък разбойник", което предизвика вихрушка от критики от други изследователи и депутати.

Вчера посолството излезе с още по-остра позиция, като написа в "Туитър", че онези, които "се представят като изследователи и служители на медиите и които яростно атакуват Китай" били "луди хиени".

"Има хора, които искат да видят китайската дипломация да стане "кротка като агънце", безучастна пред нападението. Този период е напълно и наистина приключил", пише посолството.

Посланикът на Китай във Франция Лу Шайе често влиза в медиите заради своите тиради срещу тези, които критикуват Пекин.

Франция заклейми "институционалната репресия" на Китай срещу уйгурите

Франция заклейми "институционалната репресия" на Китай срещу уйгурите

Поне 1 млн. уйгури и други тюркоезични мюсюлмански малцинства са затворени в лагери

През януари 2019 г. той обвини Канада в "бял супремасизъм" за призива за освобождаването на двама канадци, задържани в Китай, дни след като изпълнителният директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei Мън Ванчжоу беше арестувана в Канада по искане на САЩ.

По-късно същата година той се премества във Франция, където критикува остро правителството и Европейския съюз като цяло заради тяхната критика за репресиите на Пекин срещу протестиращите в Хонконг, обвинявайки ги в "лицемерие".

Последното скарване беше предизвикано от съобщението на група френски сенатори, че планират да посетят Тайван.

Китайското посолство в писмо до един от сенаторите Ален Ришар заяви, че е "категорично против" посещението, което "очевидно ще наруши политиката за един Китай и ще изпрати грешен сигнал до "тайванските сили за независимост".

Френското външно министерство защити сенаторите, като изтъкна, че "френските депутати свободно решават относно своите пътувания и контакти".

Китай не за първи път реагира гневно на посещение на чужди високопоставени лица в Тайван, който Пекин разглежда като част от китайската територия.

Китай избухна: Председателят на чешкия сенат ще плати тежка цена за посещението в Тайван

Китай избухна: Председателят на чешкия сенат ще плати тежка цена за посещението в Тайван

Чешката република няма да се подчини на възраженията на Пекин

През 2020 г. Пекин нарече посещение в Тайван от председателя на чешкия сенат Милош Вистрчил като "провокация" и обеща, че той щял да "плати цената".

Днес френският евродепутат Рафаел Глюксман призова правителството на президента Еманюел Макрон да "реагира бързо и категорично" на атаката срещу Бондаз.

"Франция не е изтривалка", напикса Глюксман, който има близо 250 000 последователи в "Туитър".

Бондаз обвини посолството в "неоправдана" атака и каза, че това е показало "пълно чувство за безнаказаност от страна на посолството".