Европейските страни оказват помощ за местния проект за подводници в Тайван, заяви министерството на отбраната на острова в рядко признание, че програмата не получава помощ само от САЩ, съобщава "Ройтерс".

Тайван от години работи за обновяване на подводните си сили, някои от които датират от Втората световна война и не са заплаха за флота на Китай, който включва кораби, способни да изстрелват ядрено оръжие. 

Правителството на САЩ през 2018 г. даде зелена светлина на американските производители да участват в програмата, подпомагане на Тайван да осигури основните компоненти, въпреки че не е ясно кои американски компании участват.

Тайван отговаря на китайската заплаха с 8 нови подводници

Тайван отговаря на китайската заплаха с 8 нови подводници

Демократичен Тайван живее под постоянна заплаха

Министерството на отбраната на Тайван отрече доклад в американското издание The National Interest, което цитира тайвански медии от 2019 г., че Северна Корея е обсъждала помощта на Тайван с подводниците.

"В развитието на нашите подводници никога не е имало, няма сега и никога няма да има контакт със Северна Корея; помощта се предоставя от важни държави в Европа и САЩ", се казва в изявлението, без да се посочват подробности.

Европейските страни обикновено са предпазливи да разрешат продажбите на оръжие за Тайван поради страх да не ядосат Китай, въпреки че през 2018 г. Тайван заяви, че разговаря с компания, базирана на британската територия в Гибралтар, относно дизайна на новия подводен флот.

Две от четирите действащи подводници в Тайван са построени в Холандия през 80-те години на миналия век, въпреки че впоследствие страната отказва да продаде други на острова.

Франция също е продала фрегати и бойни самолети. Миналата година Тайван заяви, че се стреми да закупи оборудване от Франция за модернизиране на системата за смущения на ракети на своите кораби.

Държавната корпорация CSBC Тайван, започна да изгражда новите подводници миналата година с цел да достави първата от осемте през 2025 г. Миналият месец министърът на отбраната на Тайван заяви, че САЩ са одобрили износа на чувствителни технологии за оборудване на флота.

Китай: За САЩ Тайван е просто пешка на шахматната дъска

Китай: За САЩ Тайван е просто пешка на шахматната дъска

Съединените щати не се интересуват от хората в Тайван