20 китайски бойни самолета нахлуха в идентификационната зона за въздушна отбрана на Тайван. Това е най-голямото нахлуване в зоната от Китай, обявявано от Министерството на отбраната на Тайван, което бележи драматична ескалация на напрежението в Тайванския проток, информира "Ройтерс".

Ведомството поясни, че ВВС са дислоцирали ракети за "наблюдение" на нахлуването в югозападната част на зоната. Също се допълва, че тайвански самолети са предупредили по радиото китайските военни самолети.

Тайван и САЩ засилват морската координация за противодействие на Китай

Тайван и САЩ засилват морската координация за противодействие на Китай

Подписаха първото споразумение от администрацията на Байдън, създавайки работна група за брегова охрана

Някои от китайските самолети са прелетели във въздушното пространство южно от Тайван и са преминали над канала Баши, който разделя острова от Филипините, информира ведомството.

Тайвански източник разкри пред осведомителната агенция, че китайската армия провежда учения, които симулират операция срещу американски бойни кораби, които плават в канала Баши.

Присъствието на толкова много китайски бойни самолети е необичайно и се случва на фона на решението на ВВС на Тайван да прекратят всички тренировъчни мисии, след като два изтребителя катастрофираха тази седмица.

Тайван съобщава, че сред китайските самолети е имало четири бомбардировача H-6K и десет изтребителя J-16.

Няма коментар от Министерството на отбраната на Китай. Обикновено Пекин заявява, че такива учения не са необичайни и имат за цел да покажат решимостта на Китай да защитава суверенитета си.

По-рано днес Тайван и САЩ се подписаха под първото споразумение при Джо Байдън, което предвижда сформиране на работна група за брегова охрана, която ще координира политика, след като Китай прокара закон, който позволява на китайската брегова охрана да стреля по чужди кораби.

Тайван започна масово производство на далекобойна ракета

Тайван започна масово производство на далекобойна ракета

Тайван изключително рядко разкрива, че разработва настъпателни оръжия