Тайван и САЩ подписаха първото си споразумение от администрацията на Джо Байдън, създавайки работна група за бреговата охрана, която да координира политиката, след приемането на закон от Китай, който позволява на бреговата му охрана да стреля по чужди кораби, съобщава "Ройтерс".

Новото правителство на американския президент Джо Байдън предприе мерки срещу претенциите на Китай към Тайван, че неговият ангажимент към острова е солиден.

Тайванският посланик в Съединените щати Сяо Би-Хим подписа споразумението във Вашингтон в четвъртък, се казва в изявление на нейния офис.

"Надяваме се, че с новата работна група за бреговата охрана и двете страни ще създадат по-силно партньорство и ще допринесат съвместно още повече за свободен и отворен индо-тихоокеански регион."

Изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Сун Ким е бил на церемонията по подписването, съобщиха от ведомството.

Американският институт в Тайван, който се занимава с връзките на САЩ с острова, заяви, че САЩ подкрепят "значимото участие и принос на Тайван по въпроси от глобално значение, включително в морската сигурност и безопасността".

Япония и САЩ верни съюзници на Тайван

Япония и САЩ верни съюзници на Тайван

Ключова подкрепа в региона на Тихия океан

Тайван модернизира бреговата си охрана с нови кораби, които могат да бъдат приведени във военноморска служба в случай на война, тъй като островът е изправен пред нарастващи посегателства от китайски риболовни лодки и пясъчни драги в контролирани от Тайван води.

Докато Съединените щати, както повечето държави, нямат официални дипломатически връзки с Тайван, те са най-важният международен доставчик и доставчик на оръжие на острова.

През януари Китай прие закон, който за първи път изрично позволява на бреговата охрана да стреля по чужди плавателни съдове, което предизвиква безпокойство в региона и във Вашингтон. Китай отхвърли тези притеснения.

Тайванският премиер Су Ценг-чанг заяви в петък, че новият закон на Китай е шокирал региона и че хората с "общи ценности" трябва да работят заедно за защита на мира.

"Това едностранно искане на бреговата охрана да използва сила ще предизвика голямо напрежение и натиск върху съседните страни", каза той пред репортери.

Китай също така води спорове за морски суверенитет с Япония в Източнокитайско море и с няколко държави от Югоизточна Азия в Южнокитайско море.

Тайван започна масово производство на далекобойна ракета

Тайван започна масово производство на далекобойна ракета

Тайван изключително рядко разкрива, че разработва настъпателни оръжия