Япония и САЩ се споразумяха да си сътрудничат в случай на въоръжен конфликт между Китай и Тайван. Това съобщи агенция "Киодо", позовавайки се на източници от японското правителство.

Според него съответният въпрос е повдигнат по време на среща, проведена тази седмица в Токио между ръководителя на Пентагона Лойд Остин и министъра на отбраната на Япония Нобуо Киши. В същото време не е имало подробна дискусия как точно страните трябва да реагират на такава конфликтна ситуация. На същата среща японският министър посочи засилената активност на китайските самолети в района на Тайванския пролив.

US разрушител премина през Тайванския проток ден след предупреждение за инвазия на Китай

US разрушител премина през Тайванския проток ден след предупреждение за инвазия на Китай

През следващите 6 г. Китай може да нахлуе в Тайван

Токио, както отбелязва "Киодо", от своя страна обмисля възможността да изпрати Силите за самоотбрана за защита на американските кораби и самолети в случай на пряк конфликт в района на Тайван. Япония изхожда от факта, че този регион е близо до нея и това състояние на нещата ще засегне пряко нейната сигурност.

Китай може да нападне Тайван до 6 г., притеснени в САЩ

Китай може да нападне Тайван до 6 г., притеснени в САЩ

Демократичен Тайван живее под постоянна заплаха от китайска инвазия

В съвместно изявление след срещата на министрите на външните работи и на отбраната на Япония и САЩ във формат "два плюс два" в Токио на 16 март страните призоваха за мир и стабилност в Тайванския проток. В интервю за японската телевизия "Нипон" държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също изрази загриженост относно действията на Китай срещу Тайван.