Новата американска администрация възнамерява да предостави военна помощ на Тайван, за да поддържа достатъчен потенциал за самозащита. Това изявление беше направено в понеделник на редовен брифинг за журналисти от прессекретаря на Белия дом Джен Псаки, коментирайки изявленията на държавния съветник, министър на външните работи на Китайската народна република Уанг Йи.

Това уточни АП.

"Нашата позиция по отношение на Тайван остава ясна: ние ще застанем заедно с приятели и съюзници, за да насърчим споделения просперитет, сигурност и ценности в индийските и тихоокеанските региони", каза говорител на американския президент. "Имаме дългогодишен ангажимент към Тайпе очертани в три съвместни комюникета, Закона за тайванските отношения и шест обещания, дадени на Тайван през 1982 г. от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън". "И ние ще продължим да помагаме на Тайван в поддържането на достатъчни способности за самозащита. Така че нашата позиция остава непроменена", каза Джен Псаки. 

Тайванските ананаси се превърнаха в последната жертва на конфликта с Китай

Тайванските ананаси се превърнаха в последната жертва на конфликта с Китай

Безсрочната забрана влезе в сила от понеделник

Говорейки в неделя на годишната пресконференция в кулоарите на сесията на Националния народен конгрес (парламент), Уанг Йи нарече тайванския въпрос "червена линия" в отношенията между Пекин и Вашингтон, която САЩ не трябва да преминават. Той призова настоящото правителство на САЩ да се откаже от "методите на предишната администрация, която си играеше с огън".

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на генерала от съпротивата срещу японската окупация Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в китайската гражданска война. Оттогава Тайван запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, съществували на континента, преди комунистите да дойдат на власт.

Китай негодува срещу разрушител на САЩ в Тайванския проток

Китай негодува срещу разрушител на САЩ в Тайванския проток

Според САЩ това е станало в съответствие с международното право

Съединените щати прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и ги установиха с КНР. Признавайки политиката "един Китай", Вашингтон продължава да поддържа контакти с администрацията на Тайпе и снабдява острова с оръжие. Миналата година администрацията на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, на фона на влошени отношения с Пекин поради ситуацията в Хонконг, значително засили контактите и обмена с Тайван, което предизвика протест от страна на китайските власти.