Тайванските ананаси се превърнаха в последната жертва на влошаването на отношенията между Тайпе и Пекин, след като китайските власти внезапно забраниха вноса им, пише "Гардиън".

Безсрочната забрана влезе в сила от понеделник. Тя бе обявена от китайските митнически власти в петък. Уточнява се, че са установени вредители при последните доставки.

Китай негодува срещу разрушител на САЩ в Тайванския проток

Китай негодува срещу разрушител на САЩ в Тайванския проток

Според САЩ това е станало в съответствие с международното право

Правителството на Тайван отхвърли твърдението и обвини Пекин, че е взел "недопустимо" едностранно решение. Властите призоваха гражданите и международните съюзници да консумират "ананасите на свободата" в подкрепа на сектора.

Китай е замесен в подобен спор и с Австралия, след като наскоро спря вноса на австралийско вино, въглища и ечемик.

Ананасите представляват 40% от всички изнасяни плодове от Тайван, от които 90% са предназначени за Китай. Повече от 41 600 тона са изнесени през 2020 г.

Тайванският президент Цай Ингвен обвини Китай в нелоялни търговски практики и увери, че 99,79% от изнесения ананас е преминал инспекция. Цай също обяви, че 36 милиона долара финансова помощ ще бъде отпусната за производителите на ананас. Тя обеща също да разшири пазара за износ до 30 000 тона, като ще се опитат да засилят пазарните връзки със САЩ, Япония, Сингапур и други международни пазари.

Китай отново прати изтребители към въздушната зона на Тайван

Китай отново прати изтребители към въздушната зона на Тайван

Четири китайски J-16, четири JH-7 и самолет за електронна война