Тайванските ВВС са вдигнати под тревога в петък, след като осем китайски изтребители влетяха в югозападната част на зоната за идентификация на ПВО, като предизвикаха напрежение, докато Тайпе обявява нов министър на отбраната и шеф на разузнаването, съобщава "Ройтерс".

През последните месеци Китай увеличи военната си активност около демократичния остров, за който твърди, че е китайска територия. Пекин реагира на "тайно споразумение" между Тайпе и Вашингтон, най-големият международен доставчик на оръжия за Тайван.

Тайванското министерство на отбраната заяви, че четири китайски J-16 и четири JH-7, както и самолет за електронна война са летели в близост до контролираните от Тайван острови Пратас в Южнокитайско море, в югозападната зона на зоната за идентификация на ПВО.

Министерството заяви, че военновъздушните сили на Тайван са се сблъскали, с "издадени радиопредупреждения и ракетни системи за противовъздушна отбрана, за да наблюдават дейността".

Китайски самолети летят в югозападния ъгъл на зоната почти ежедневно, въпреки че последното подобно мащабно нахлуване беше на 24 януари, когато бяха замесени 12 китайски бойци.

Китай втвърди тона: Независимост на Тайван означава война

Китай втвърди тона: Независимост на Тайван означава война

"Предупреждаваме елементите за тайванска независимост: Тези, които си играят с огъня, ще изгорят"

Малко преди съобщението на министерството, Тайван обяви смяна на висши служители по сигурност, включително нов, обучен от САЩ министър на отбраната, за да подпомогне усилията на военната модернизация и разузнаването.

Президентът Цай Инг-вен обеща да защитава острова и определи като приоритет модернизация на въоръжените сили, включително разработване на флот от нови подводници, закупуване на нови изтребители F-16 от САЩ и модернизиране на военните кораби.

Генералният директор на Бюрото за национална сигурност Чиу Куо-ченг, завършил Военния колеж на американската армия през 1999 г., ще замени Йен Дефа като министър на отбраната.

Президентът очаква Чиу да завърши следващия етап на военни реформи, включително планиране на "асиметрична война", като се фокусира върху високотехнологични, мобилни оръжия, създадени максимално да затруднят всяка китайска атака.

Китай изпрати ВВС и ВМС срещу американски кораб нарушител в Южнокитайско море

Китай изпрати ВВС и ВМС срещу американски кораб нарушител в Южнокитайско море

САЩ "сериозно нарушават суверенитета на Китай" и "вредят на регионалния мир"