Китай втвърди тона към Тайван в четвъртък, като предупреди, след като наскоро засили военните дейности край острова, че "независимостта означава война" и че въоръжените сили действат в отговор на провокация и чужда намеса, съобщава "Ройтерс". 

Тайван предупреди по-рано за множество китайски изтребители и бомбардировачи, влизащи в югозападната зона за идентификация на ПВО миналия уикенд, което накара Вашингтон да настоява Пекин да спре да оказва натиск върху Тайван.

САЩ изпрати самолетоносач за свобода в Южнокитайско море и успокоение на съюзници

САЩ изпрати самолетоносач за свобода в Южнокитайско море и успокоение на съюзници

Контраадмирал: 30 г. плавам в тези води, чудесно е пак да съм в Южнокитайско море и да насърчавам свободата

Китай вярва, че демократично избраното правителство на Тайван подготвя острова към декларация за официална независимост, въпреки че президентът на Тайван Цай Инг-вен неведнъж е казвал, че вече са независима държава - Република Китай.

Запитан за последните дейности на военновъздушните сили, говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Цян каза, че Тайван е неразделна част от Китай.

"Военните дейности, извършвани от Китайската народноосвободителна армия в Тайванския проток, са необходими действия за справяне с текущата ситуация на сигурност в Тайванския проток и за защита на националния суверенитет и сигурност", обясни той.

"Те са напълно сериозен отговор на външна намеса и провокации от силите за "тайванската независимост". Ву добави, че "шепа" хора в Тайван искат независимостта на острова.

САЩ ще продължат да оказват военна помощ на Тайван

САЩ ще продължат да оказват военна помощ на Тайван

Китай си запазва правото да "реагира в съответствие с развитието на ситуацията"

"Предупреждаваме елементите за тайванска независимост: Тези, които играят с огъня, ще изгорят, а тайванската независимост означава война", коментира той.

Въпреки че Китай никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, за Пекин е необичайно да отправя такива явни, устни заплахи за конфликт.

Съветът по континенталните въпроси на Тайван заяви, че Китай трябва да си помисли внимателно и да не подценява решимостта на острова да защитава суверенитета си и да отстоява свободата и демокрацията.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че шест самолета на китайските военновъздушни сили, включително четири изтребителя J-10, са влетели в зоната за ПВО в близост до контролираните от Тайван острови Пратас в горния край на Южнокитайско море.

Китай редовно описва Тайван като най-важния и чувствителен проблем в отношенията със САЩ, които при бившата администрация на Тръмп засилиха подкрепата за острова по отношение на продажбите на оръжие, а висши служители, посещаващи Тайпе.

Правителството на президента Джо Байдън, изпълняващо длъжността си в продължение на една седмица, потвърди ангажимента си към Тайван като "твърд", което потенциално може да породи допълнително напрежение с Пекин.

Тайван осъди заплахите и усилията на Китай за сплашване и Цай обеща да защитава свободата на острова.

Си Дзинпин нареди китайската армия да е готова за война

Си Дзинпин нареди китайската армия да е готова за война

Военен експерт в Хонконг: Китай наистина е изправен пред голям риск от война