Китай в петък предупреди американски военен кораб, плаващ в близост до оспорвани острови в Южнокитайско море, първата подобна среща, обявена публично след инаугурацията на президента Джо Байдън, съобщава АФП.

USS John S. McCain "проникна в териториалните води на Китай без разрешение на китайското правителство", се казва в изявление на военните от Пекин.

Народноосвободителната армия "организира военноморски и военновъздушни сили за проследяване, наблюдение и предупреждение" на военния кораб, заяви китайската армия, обвинявайки САЩ за "сериозно нарушаване на суверенитета на Китай" и "вредят на регионалния мир".

В четвъртък ескадреният миноносец от клас "Арли Бърк" извърши и рутинно транзитно преминаване през водния път, разделящ континенталната част на Китай и Тайван, който според Пекин представлява част от неговата територия.

Първо преминаване през Тайванския проток на US разрушител при Байдън

Първо преминаване през Тайванския проток на US разрушител при Байдън

Американски бойни кораби периодично провеждат учения в протока

Вашингтон твърди, че подобни учения са в съответствие с международното право и помагат да се защити свободата на преминаване през региона на фона на конкурентни претенции на Китай и други правителства.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, включително Парацелските острови.

Тайван, Филипините, Бруней, Малайзия и Виетнам също претендират за части от региона, за които се смята, че притежават ценни находища на нефт и газ.

Допълнително разгневявайки тези страни и САЩ, Пекин се насочи към изграждането на рифове в изкуствени острови, с летища за военни самолети.

САЩ ще продължат да оказват военна помощ на Тайван

САЩ ще продължат да оказват военна помощ на Тайван

Китай си запазва правото да "реагира в съответствие с развитието на ситуацията"

В края на януари американският флот изпрати ударна група със самолетоносач в Южнокитайско море на така нареченото "учение за свобода на корабоплаването", първата рутинна операция в региона при администрацията на Байдън.

Китай засили военния, дипломатически и икономически натиск върху Тайван след избора през 2016 г. на президента Цай Инг-вен, която отказва да приеме позицията на Пекин, че островът е част от "единен Китай".

Новата американска администрация заяви, че ангажиментът й към Тайван е "твърд", като служители във Вашингтон сигнализират, че няма да толерират никакви експанзионистични действия от страна на Пекин.

Китайски бойни самолети симулираха атака по US самолетоносач до Тайван

Китайски бойни самолети симулираха атака по US самолетоносач до Тайван

Три дни след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън