Китайски бойни самолети симулираха ракетни атаки по американски самолетоносач по време на нахлуване в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван три дни след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън. Това съобщиха представители на разузнаването на САЩ и техни съюзници, цитирани от "Файненшъл таймс".

Китайската армия изпратила 11 самолета в югозападната част от зоната за противовъздушна отбрана на Тайван на 23 януари и още 15 самолета в същия район на следващия ден, обявиха от Министерството на отбраната на Тайван.

Китай с военни учения в Южнокитайско море на фона на напрежение със САЩ

Китай с военни учения в Южнокитайско море на фона на напрежение със САЩ

Само преди няколко дни американски самолетоносач навлезе в спорната акватория

Разузнавателните източници обясниха, че бомбардировачите и някои от изтребителите са участвали във военни учения със симулиране на атаки по група бойни кораби на ВМС на САЩ, водена от самолетоносача "Теодор Рузвелт". Източниците добавиха, че пилотите в бомбардировачи H-6 се чуват да разговарят в пилотската кабина, че потвърждават заповеди за симулиращи нападения и пускане на противокорабни ракети по самолетоносача.

Въпреки че китайски експерти коментират, че Пекин няма желание за конфликт със САЩ, действията на китайската армия принуждават САЩ да променят позицията и стратегията си в Азия.

Американски самолетоносач с учения в Южнокитайско море

Американски самолетоносач с учения в Южнокитайско море

Водена от самолетоносача "Теодор Рузвелт", бойната ударна група навлезе в региона в събота

Според анализатори Су-30 може да носи противокорабни ракети Kh-31, а бомбардировачите H-6 и изтребителите J-16 могат да носят противокорабни ракети YJ.

Тихоокеанското командване на САЩ съобщи на 23 януари, че водената от "Теодор Рузвелт" бойна група плава в Южнокитайско море.