Американската армия предупреждава, че Китай вероятно ускорява своя график за инвазия в Тайван, островната демокрация, която от десетилетия е основният източник на напрежение между Вашингтон и Пекин и е широко разглеждана като най-вероятната причина за потенциално катастрофална война САЩ-Китай, пише Associated Press. 

Притесненията за Тайван идват, когато Китай показва нови сили след годините натрупване на военна мощ. Пекин стана по-агресивен спрямо Тайван и по-настоятелен в споровете за суверенитета в Южнокитайско море. Пекин се конфронтира с Вашингтон; висши китайски служители се обръщат с необичайно остри публични изявления към държавния секретар Антъни Блинкън по време на разговори в Аляска миналия месец.

Военен ход срещу Тайван обаче би бил тест за подкрепата на САЩ за острова, който Пекин смята за отцепена провинция. За администрацията на Байдън това може да представлява избор да се откаже от приятелска, демократична страна или да рискува всеобхватна война за кауза, която не е в дневния ред на повечето американци. Съединените щати отдавна обещаха да помогнат на Тайван да се защити, но умишлено оставят неясноти докъде могат да стигнат в отговор на китайска атака.

Това натрупване на опасения се съчетава с виждането на администрацията, че Китай е първостепенно предизвикателство за Съединените щати и че скоро трябва да се направи повече - във военно, дипломатическо и други отношения - за възпиране на Пекин, тъй като Китай се опитва да измести Съединените щати като преобладаваща сила в Азия. Някои американски военни лидери виждат Тайван като потенциално най-непосредствената точка на възпламеняване и съприкосновение.

"Имаме индикации, че рисковете всъщност се увеличават", заяви адмирал Филип Дейвидсън, най-висшият американски военен командир в Азиатско-Тихоокеанския регион, миналия месец пред комисията на Сената, позовавайки се на китайски военен ход към Тайван.

"Заплахата се проявява през това десетилетие - всъщност през следващите шест години", каза Дейвидсън.

Дни по-късно очакваният наследник на Дейвидсън, адмирал Джон Аквилино, отказа да подкрепи шестгодишния срок, но каза пред сенаторите по време на изслушването му за потвърждение: "Моето мнение е, че този проблем е много по-близо, отколкото повечето си мислят."

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Положението в света става все по-сложно и трябва да бъдат подготвени да отговорят

Служителите на администрацията на Байдън се изказаха по-малко категорично, но подчертават намерението за задълбочаване на връзките с Тайван, като предизвикват предупреждения от Пекин срещу външна намеса в това, което Китай смята за вътрешен въпрос.

Министърът на отбраната Лойд Остин определя Китай за съществена и екзистенциална заплаха за Съединените щати и военните служби се адаптират по съответния начин. Морската пехота например се преоформя като има предвид Китай и Русия и две десетилетия сухопътна война срещу екстремисти в Близкия изток.

Едва ли само един аспект от военната модернизация на Китай е успял да изненада американската армия. Чарлз Ричард, който като ръководител на стратегическото командване на САЩ отговаря за ядрените сили на САЩ, написа в скорошно есе, че Китай е на път да бъде "стратегически равен" на Съединените щати. Той каза, че се очаква запасите от ядрени оръжия в Китай да се увеличат двойно, "ако не тройно или четворно" през следващите 10 години, въпреки че това надхвърля официалното мнение на Пентагона, че запасите само ще се удвоят през този период.

Тайван обаче се разглежда като най-належащият проблем.

Американски служители отбелязват действията на Народната освободителна армия, които изглежда са предназначени да дразнят и плашат Тайван. Например китайските военни въздушни набези, включително облитане около острова, са почти ежедневно явление, служещо за напомняне на заплахата и изучаване на възможностите на Тайван.

Китайските власти се подиграха с коментарите на Дейвидсън за Тайван. Говорител на министерството на отбраната полк. Рен Гуоциян призова Вашингтон да "изостави мисленето с нулев сума" и да направи повече за изграждане на взаимно доверие и стабилност. Той каза, че "опитите на външни сили да използват Тайван за ограничаване на Китай или хвърлянето на тайванските сили за независимост да използват военни средства за постигане на независимост, са задънена улица".

Последиците от китайски военен ход срещу Тайван и неговите 23 милиона души са толкова дълбоки и потенциално тежки, че Пекин и Вашингтон отдавна са в крехко средно положение - тайванска политическа автономия, която изключва контрол от страна на Пекин, но не достига и до официална независимост.

Русия отговаря на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Русия отговаря на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Предупреждава, че нова спирала във въоръжаването е с непредсказуеми последици

Прогнозите за това кога Китай може да реши да се опита да принуди Тайван да се върне към континента отдавна варират и в Съединените щати няма единна гледна точка. Лари Даймънд, старши сътрудник в института Хувър на Станфордския университет, заяви миналата седмица, че се съмнява, че китайските лидери са готови да използват сила за решаване на проблема.

"Не мисля, че ще се случи скоро", каза той.

Администрацията на Тръмп предприе поредица от действия, за да демонстрира по-силен ангажимент към Тайван, включително изпращане на член на кабинета в Тайпе миналата година, което бе най-високопоставеният американски служител, посетил острова, тъй като официалните дипломатически отношения бяха прекъснати през 1979 г. в знак на уважение към Китай . Администрацията на Байдън заяви, че иска да си сътрудничи с Китай, където е възможно, но изрази възраженията си срещу широк кръг китайски действия.

Миналата седмица американският посланик в тихоокеанската островна държава Палау Джон Хенеси-Ниланд стана първият действащ американски посланик, посетил Тайван, откакто Вашингтон прекъсна връзките с Тайпе в полза на Пекин.

Китай е чест обект за критики в Конгреса. Загрижеността относно противодействието на нарастващата военна мощ може да бъде отразена в приемането на Тихоокеанската инициатива за възпиране, финансирана с 2,2 милиарда долара за 2021 г. Дейвидсън иска тя да подкрепи, наред с други инициативи, създаването на по-добра система за противовъздушна отбрана за защита на американската територия на Гуам от китайски ракети и запазване на военното господство на САЩ в региона.

Представителят Адам Смит, демократ от Вашингтон и председател на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите, е скептичен към фиксацията на военните върху този вид господство.

"Като се има предвид начина, по който светът работи сега, една държава, която да бъде доминираща, е просто безнадеждно нереалистично", каза той на онлайн форум, спонсориран от Меридиан, безпартиен център за дипломация. Той обясни, че американските военни могат да поддържат достатъчна сила, в партньорство със съюзници, за да изпратят съобщение: "Китай, не нападай Тайван, защото цената, която ще платиш за това, не си заслужава".

Тайван е готов за война и ще се бие докрай, ако Китай атакува

Тайван е готов за война и ще се бие докрай, ако Китай атакува

Тайван се вслушва в САЩ, харчи повече за отбрана и провежда учения за "най-тежките вражески заплахи"