Китай заяви в петък, че усеща "силна миризма на барут и драма" в разговори с топ американски дипломати в Аляска, съобщава ЕйБиСи.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян, говорейки в Пекин, заяви, че американски служители на срещите в Аляска са провокирали китайските служители, след като американските власти извършиха "безпочвени атаки" срещу китайската външна и вътрешна политика.

"Това беше американската страна, която ... провокира спора на първо място, така че имаше силна миризма на барут и драма от самото начало във встъпителните бележки. Това не бе първоначалното намерение на китайската страна", каза Джао пред репортери на ежедневен брифинг.

Жао Лицян обвини американската страна, че е превишила договореното време за встъпителни бележки, което предизвика острия отговор на китайската делегация.

Срещите, които продължават в петък са на фона на спорове относно търговията, технологиите, правата на човека и териториалните претенции на Китай към Тайван и островите в Южнокитайско и Източнокитайско море.

Китай също категорично възрази срещу призивите на САЩ за по-голяма прозрачност относно произхода на пандемията от коронавируса, първите случаи на която са регистрирани в централния китайски град Ухан в края на 2019 г.

По време на срещата в Аляска, Блинкън потвърди солидарността на САЩ със съюзници в отблъскването на нарастващите усилия на Китай да разпространи своя авторитарен начин на управление чрез политически и икономически натиск.

Блинкън каза, че действията на Китай застрашават основания на правила ред, който поддържа глобалната стабилност

Китай и САЩ с необичаен публичен сблъсък в преговори

Китай и САЩ с необичаен публичен сблъсък в преговори

Ван Й: САЩ нямат квалификация да говорят със сила на Китай, нямаха и преди 20 г.