Китайският държавен съветник Ван Й каза по време на разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, че САЩ "искат да говорят с Китай снизходително от позиция на силата".

Ван Й критикува тона на встъпителното слово, направено от американската страна, като заяви, че китайската делегация "сбъркала да мисли положително" за САЩ и да "смята, че американската страна ще следва необходимите дипломатически протоколи".

"Съединените щати нямат квалификацията да казват, че искат да говорят с Китай от позиция на силата. Американската страна дори не е квалифицирана да казва такива неща дори преди 20 години или 30 години, защото това не е начинът да се да се справим с китайския народ. Ако САЩ искат да комуникират правилно с китайската страна, тогава нека следваме необходимите протоколи и правим нещата по правилния начин", настоя той.

Китай: САЩ и техният стратегически васал Япония грубо се намесват във вътрешни работи

Китай: САЩ и техният стратегически васал Япония грубо се намесват във вътрешни работи

Все пак Китай приема поканата за среща в САЩ, което "демонстрира нашата добра воля и искреност"

Преговорите между САЩ и Китай започнаха грубо, като двете страни се обвиняваха и се критикуваха в необичайна публична проява на напрежение, съобщава СиЕнБиСи. 

Срещата в Анкоридж, Аляска е първата среща на високо равнище между двете страни под администрацията на президента Джо Байдън и се състоя след повече от две години напрегнати отношения между двете страни.

Това, което първоначално трябваше да бъде четириминутна фотосесия, продължи повече от час, тъй като и двете страни се нападаха по въпроси от отношенията между САЩ и Китай до опасения от съюзниците на Вашингтон.

На репортерите бе казано да не напускат, тъй като и двете страни искат да добавят своите опровержения.

Водещи в американската делегация бяха държавният секретар Антъни Блинкън и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Китайският външен министър и държавен съветник Ван Й и Янг Жиечи, директор на Централната комисия по външните работи на Китайската комунистическа партия, ръководиха китайската делегация.

И двете страни се обвиниха в нарушаване на дипломатическия протокол. Много потребители в социалните медии на Китай заявиха, че китайските служители вършат добра работа в Аляска и че американската страна е показала нулева искреност, пише "Ройтерс".

Някои дори характеризираха разговорите като "банкет на Хонгмен", историческо събитие, състояло се преди 2000 години, когато бунтовнически лидер кани друг на пир с намерението да го убие.

В навечерието на преговорите САЩ започнаха множество действия, насочени срещу Китай, включително ход за започване на отнемане на лицензи за китайски телекомуникационни компании, призовки на множество китайски компании за информационни технологии поради опасения за националната сигурност и актуализирани санкции срещу Китай заради демокрацията в Хонконг.

Блинкън: Китай действа агресивно и репресиращо в Азия

Блинкън: Китай действа агресивно и репресиращо в Азия

Блинкън и военният министър на САЩ Лойд Остин са на посещение в Япония и Южна Корея

Ето някои откъси и акценти от срещата:

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън:

Казах, че отношенията на САЩ с Китай ще бъдат конкурентни там, където трябва да си сътрудничат, думите могат да бъдат състезателни, където трябва. Предполагам, че нашите дискусии тук в Аляска ще доведат до определен обхват. Нашето намерение е да бъдем директни по отношение на нашите притеснения, насочени към нашите приоритети, с цел по-ясни взаимоотношения между нашите страни.

Трябва да ви кажа за краткото си време като държавен секретар, говорих с мисля, близо 100 колеги от цял свят. И току-що направих първото си пътуване, както отбелязах, до Япония и Южна Корея. Трябва да ви кажа това, което чувам, е много различно от това, което описахте. Чувам дълбоко удовлетворение, че Съединените щати се завръщат, че сме се ангажирали отново с нашите съюзници и партньори. Също така чувам дълбока загриженост относно някои от действията, които правителството ви предприема.

Китайският външен министър Ван Й:

Китай със сигурност в миналото не е приемал и в бъдеще няма да приеме неоправданите обвинения от страна на САЩ. През последните няколко години законните права и интереси на Китай бяха подложени на пряко потискане, което потопи отношенията между Китай и САЩ в период на безпрецедентна трудност.

Китай настоятелно призовава американската страна да се откаже напълно от практиката на хегемония за умишлена намеса във вътрешните работи на Китай. Това е отдавнашен проблем и трябва да се промени. Време е да се промени.

Китайски директор на Централната комисия по външните работи Янг Жиечи:

И Китай, и САЩ са две основни държави и двете имат важните отговорности. И двете трябва да допринесем за мира, стабилността и развитието на света в области като Covid-19, възстановяване на икономическите дейности в света и реагиране на изменението на климата.

Има много неща, които можем да правим заедно и където нашите интереси се сливат. Така че това, което трябва да направим, е да се откажем от манталитета на Студената война и подхода на играта с нулева сума.

Китай предупреди САЩ, че ще бъде безкомпромисен за суверенитета си

Китай предупреди САЩ, че ще бъде безкомпромисен за суверенитета си

Позицията на ведомството е изразена преди срещи на високо равнище

По опасения на САЩ и техните съюзници, Блинкън:

Също така ще обсъдим дълбоките си притеснения с действия на Китай, включително в Синдзян, Хонконг, Тайван, кибератаки срещу САЩ, икономическа принуда към нашите съюзници. Всяко от тези действия застрашава правилата, основани на реда, който поддържа глобалната стабилност.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан:

Държавният секретар Блинкън изложи много от областите, които предизвикват загриженост от икономическа и военна принуда до посегателство върху основни ценности, които ще обсъдим с вас днес и в следващите дни.

Чухме всяко от тези притеснения от цял ​​свят, от нашите съюзници и партньори и от по-широката международна общност по време на интензивните консултации, които предприехме през последните два месеца. Днес ще изясним, че основният ни приоритет от страна на САЩ е да гарантираме, че нашият подход в света и подходът ни към Китай са в полза на американския народ и защитава интересите на нашите съюзници и партньори.

Ние не търсим конфликт, но приветстваме силна конкуренция и винаги ще отстояваме нашите принципи за нашите хора и за нашите приятели.

Янг Жиечи:

Важно е за всички нас да се съберем, за да изградим нов тип международни отношения, включващи справедливост и взаимно уважение. И по някои регионални въпроси, мисля, че проблемът е, че Съединените щати упражняват твърде дълга юрисдикция и потискане и е са прекалено разтегнати.

Самите САЩ не представляват международното обществено мнение, което се отнася и за западният свят. Независимо дали се съди по мащаба на населението или тенденцията в света, западният свят не представлява глобалното обществено мнение. Затова се надяваме, че когато говорим за универсални ценности или международно обществено мнение от страна на Съединените щати, ние се надяваме американската страна да помисли дали се чувства успокоена да казва тези неща, защото САЩ не представляват света. САЩ представлява само правителството на САЩ.

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Никоя държава или континент не могат да се справят сами и трябва обща стратегическа солидарност

За ценностите и демокрацията, Съливан:

Секретарят Блинкън и ние се гордеем с историята за Америка, която можем да разкажем тук, за държава, която под ръководството на президента Байдън направи големи крачки за овладяване на пандемията, за спасяване на нашата икономика и за утвърждаване на силата и постоянната сила на нашата демокрация.

Ние сме особено горди от работата, която свършихме за съживяване на нашите съюзи и партньорства, основата на външната ни политика.

Янг Жиечи:

Съединените щати имат своя стил, демокрация по стила на САЩ. А Китай има демокрация в китайски стил. Не само от американския народ, но и от хората по света трябва да се оцени как са постъпили САЩ в развитието на собствената си демокрация. В случая с Китай, след десетилетия реформи и отваряне, ние изминахме дълъг път в различни области.

Ние вярваме, че е важно Съединените щати да променят собствения си имидж и да спрат да развиват собствената си демокрация в останалия свят. Много хора в Съединените щати всъщност имат малко доверие в демокрацията на Съединените щати и имат различни възгледи относно правителството на Съединените щати в Китай.

Блинкън:

Отличителна черта на нашето лидерство, на нашата ангажираност в света са нашите съюзи и нашите партньорства, които бяха изградени на напълно доброволна основа. И това е нещо, което президентът Байдън се ангажира да съживи и укрепи. И има още един отличителен белег на нашето лидерство тук у дома и това е постоянен стремеж към това, както казваме ние - да създадем по-съвършен съюз.

И това търсене по дефиниция признава нашите несъвършенства, признава, че не сме съвършени. Правим грешки. Ние, имаме обрати, правим крачки назад. Но това, което сме правили през цялата си история, е да се изправяме срещу тези предизвикателства, открито, публично, прозрачно. Не се опитваме да ги игнорира. Не се опитвам да се преструвам, че не съществуват. Не се опитваме да ги пометем под килима. И понякога е болезнено. Понякога е грозно. Но всеки път излизаме по-силни, по-добри, по-обединени, като държава.

Спомням си добре, когато президентът Байдън бе вицепрезидент и ние бяхме на посещение в Китай ... и вицепрезидентът Байдън по това време каза, че никога не е добър залог да залагате срещу Америка. И това остава вярно и днес.

Китай е по-слаб, а съседите му са по-силни, отколкото си мислите

Китай е по-слаб, а съседите му са по-силни, отколкото си мислите

По цялата индо-тихоокеанска дъга страните усилват защитата си