В продължение на две десетилетия Китай си проправя път във почти всеки спор в съседството. Напредвайки в Хималаите, Югоизточна Азия, Южнокитайско море и Източнокитайско море, Китай се превърна в основна заплаха в широка дъга на Индо-Тихия океан, пише Foreign Policy.

Разходите за отбрана на Пекин сега са повече от шест пъти по-високи, отколкото в началото на хилядолетието, според независими оценки на SIPRI. През последните две десетилетия Китай се издигна от шесто място в света на второ място в общите разходи за отбрана - впечатляващо увеличение.

Естествено, това притеснява съседите на Китай. И също толкова естествено, тези съседи сега отговарят.

Ако близките съседи на Китай са потенциалните партньори, с които президентът на САЩ Джо Байдън е толкова нетърпелив да работи, те едва ли се нуждаят от насърчение от САЩ да увеличат защитата си, когато става въпрос за Китай.

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Положението в света става все по-сложно и трябва да бъдат подготвени да отговорят

Поглед около границите на Китай показва, че Народната освободителна армия (НОАК) е изправена пред действащи и нововъзникващи военни конкуренти от всички страни. Дори да приеме сближаване между Русия и Китай - перспектива, която винаги е по-скоро предстояща, отколкото действителна - Китай е изправен пред предизвикателства навсякъде, което бихме могли да наречем индо-тихоокеанска дъга.

Тези страни, простиращи се от Индия на югозапад до Япония на североизток, биха формирали ефективен бастион срещу китайска експанзия, дори при липса на изрично насърчение и подкрепа от САЩ.

Индо-тихоокеанската дъга е най-силна в краищата и най-слаба в средата. Японските сили за самоотбрана имат сериозна репутация за технология и готовност. Противодействайки на китайската програма за изграждане на самолетоносачи, Япония преобразува два съществуващи хеликоптероносача в самолетоносачи.

Въпреки че японските самолетоносачи са много по-малки от китайските, поръчаните от Япония пето поколение стелт-изтребители F-35 ще нанесат много по-голям удар. За сравнение, Shenyang J-15 на Китай е по-малко напреднал изтребител от четвърто поколение, който има сериозни технически проблеми.

Британският кралски флот - сигурен съюзник на САЩ срещу Китай

Британският кралски флот - сигурен съюзник на САЩ срещу Китай

Западът разбира глобалното предизвикателство към демокрациите

Япония със сигурност разполага с ресурси и технологично ноу-хау, за да се грижи за себе си. В противоположния край на индо-тихоокеанската дъга, Индия често се възприема като относително слаба в сравнение с Китай. Но тези възприятия отдавна са остарели, ако всъщност някога са били истина.

Още през 1962 г. Китай завладява големи участъци от индийската планинска територия в светкавична петседмична война. Но тази победа е резултат от изненадваща атака в мирно време срещу нищо неподозиращата приятелска страна. Оттогава Индия е приела присърце старата поговорка: "Ако ме излъжеш веднъж, срам за теб, ако ме излъжеш втори път - срам за мен."

Въпреки масивната военна модернизация на Китай, Индия сега вероятно има надмощие на хималайската граница. Като начало напредъкът на Китай от 1962 г., премести фронтовата линия по-близо до базите за доставка на Индия - и по-далеч от китайските. Подобренията на инфраструктурата са съчетани с планинските тунели и пътищата за всякакви метеорологични условия, построени от Индийската организация за гранични пътища.

В стратегическия театър, където логистиката е всичко, тунелът значително увеличи способността на индийската армия да транспортира тежко оборудване от бази в тила до индийско-китайската линия на фактически контрол. Като добавим към това богатият опит в борбата сред лед и твърдостта на командосите на Индия (много от които са вербувани от общността на тибетските изгнаници), Индия има предимство във военни действия във високи планини.

Русия отговаря на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Русия отговаря на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Предупреждава, че нова спирала във въоръжаването е с непредсказуеми последици

Индийските военновъздушни сили също имат голямо техническо предимство пред китайските: На 10 000 фута (3000 метра) надморска височина, предните въздушни бази на Индия са много високи, но не толкова високи, колкото китайските. И за разлика от Индия, Китай няма бази на ниска надморска височина никъде в региона. Това е огромна разлика, тъй като китайските самолети трябва да намалят наполовина своите ракети и гориво, за да излетят в свръхразредения въздух на Тибетското плато.

Придобиването от Индия на първокласни френски изтребители "Рафал", потенциалната модернизация на нейните руски ескадрили "Сухой" Су-30, предстоящата доставка на модерни руски зенитно-ракетни системи С-400 дават абсолютно въздушно превъзходство. Индийският многофункционален самолет ​​Tejas е само черешката на тортата.

По-далеч на изток границата на Китай с Мианмар на 1300 мили (2100 километра) е толкова несигурна, че Китай, може би вдъхновен от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, изгражда 3-метрова стена, за да я затвори.

Военният преврат в Мианмар, широко възприеман на Запад като облагодетелстване на Китай, всъщност е неуспех: Китай е особено близък до Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чи и сега позицията им в страната е застрашена както от военните, така и от протестиращите по улиците.

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Никоя държава или континент не могат да се справят сами и трябва обща стратегическа солидарност

Китай отдавна е обвинен в подкрепа на сепаратистки бунтовници в Мианмар; свалянето на цивилното правителство от военните може да е толкова антикитайски, колкото и антидемократичен преврат.

Виетнам, който като Индия някога е бил жертва на китайска изненадваща атака, е в лоши отношения със своя комунистически по-голям брат още от нашествието на Китай през 1979 г.

Днес бюджетът на Виетнам за отбрана е сравнително малък, но той е насочил своите инвестиции към защита. Отразявайки стратегията на Китай за отказ от достъп - зоната (A2/AD) в началото на 2000 години, Виетнам инвестира в противокорабни ракети и близо до придобиване на съвместния руско-индийски BrahMos, свръхзвукова крилата ракета, която според съобщенията е най-бързото подобно оръжие в света.

По този начин, докато Китай се придвижва от A2/AD, за да форсира стратегии за проекция на сила в Южнокитайско море, Виетнам развива свой собствен капацитет A2/AD, за да обезсърчи китайските ВМС да оперират в района.

Блинкън: Китай действа агресивно и репресиращо в Азия

Блинкън: Китай действа агресивно и репресиращо в Азия

Блинкън и военният министър на САЩ Лойд Остин са на посещение в Япония и Южна Корея