Русия, тероризмът, възходът на Китай и изменението на климата са основните заплахи за НАТО. Това обяви във вторник на онлайн пресконференция генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, представяйки своя годишен доклад за работата на организацията през 2020 г., съобщава ТАСС. 

"Дестабилизиращото поведение на Русия, тероризмът, кибератаките, технологиите, възходът на Китай и изменението на климата са предизвикателствата, които остават. Никоя държава или континент не може да се справи сама. Следователно трябва да работим заедно в стратегическа солидарност", каза той.

Столтенберг каза, че Китай и Русия все повече работят заедно, включително чрез военни учения, за да оформят бъдещите предизвикателства пред сигурността на НАТО. "Всичко това заедно определя предизвикателствата пред НАТО в бъдеще. И затова е важно НАТО да продължи да се адаптира към предизвикателствата на авторитарен Китай и по-агресивна Русия", добави той.

Генералният секретар подчерта, че стратегията "НАТО - 2030", която ще бъде представена на срещата на върха на алианса тази година, подробно излага нов подход към Русия.

Глобалните военни разходи са рекордните $1,8 трлн. през 2020 г.

Глобалните военни разходи са рекордните $1,8 трлн. през 2020 г.

Ефективно справяне с пандемията е и напредък към справяне с общи бъдещи предизвикателства както за мир, така и при война

В доклада се отбелязва, че през 2020 г. Русия отхвърли всички предложения на Северноатлантическия алианс за провеждане на заседание на Съвета Русия-НАТО. "През 2020 г. НАТО остана отворен за диалог в Съвета НАТО-Русия за разглеждане на проблемите на международната сигурност, както и за повишаване на прозрачността и предвидимостта. От февруари НАТО многократно е канил Русия да свика заседание на Съвета НАТО-Русия. Русия последователно отхвърля тези покани", се казва в документа.

Той отбелязва, че алиансът възнамерява да продължи да се придържа към своя "двоен подход" от 2014 г. към отношенията с Русия въз основа на "отбрана и диалог", чийто основен елемент, според решението на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 , е да се води диалог с Москва от позицията на сила.

"Този двоен подход дава възможност на НАТО да реагира на влошената среда на сигурност, причинена от руските действия. Следователно съюзниците от НАТО продължават да укрепват своите способности за възпиране и отбрана, като същевременно остават отворени за смислен, периодичен диалог с Русия. НАТО се ангажира с критични проблеми и избягване на недоразумения, грешни изчисления и неволна ескалация", допълва Столтенберг в доклада си.

Документът също така отбелязва, че НАТО "през 2020 г. остава загрижен за дестабилизиращата политика на Русия и нейните провокативни военни дейности в близост до границите на Алианса, както и от конвенционалните и хибридни операции, включително в Либия, Сирия и Украйна".

"Русия продължи да провежда необявени учения, както и мащабни учения като "Кавказ 2020", увеличавайки опасенията на Алианса относно регионалната сигурност", се казва в документа.

Според Столтенберг военните разходи на всички страни от НАТО са се увеличили с 3,9% през 2020 г., въпреки отрицателното въздействие на пандемията върху техните икономики. "През 2020 г. продължихме да инвестираме в отбрана. Въпреки щетите, причинени от пандемията на икономиките, това беше шестата година от увеличението на разходите и беше 3,9%", каза той.

Русия отговаря на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Русия отговаря на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Предупреждава, че нова спирала във въоръжаването е с непредсказуеми последици