Разполагането на американски ракети със среден и среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион ще дестабилизира района и света и несъмнено ще предизвика реакция от страна на руската страна, съобщи говорителят на външното министерство Мария Захарова, цитирана от "Спутник".

"Обърнахме внимание на съобщения в японски медии, че Токио и Вашингтон скоро могат да проведат дискусии относно перспективите за разполагане на американски ракети в Япония ... Съдейки по контекста, най-вероятно се обсъждат оръжията със среден обсег, от категория с наземно базиране", коментира Захарова.

"В тази връзка бих искал още веднъж да подчертая, че разполагането на американски ракети със среден и по-малък обсег във всякаква конфигурация в различни части на света, включително Индо-Тихоокеанския регион, ще има изключително дестабилизиращ ефект от гледната точка на международната и регионалната сигурност. Това би предизвикало нова спирала на надпреварата във въоръжаването, изпълнена с непредсказуеми последици", добави тя.

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

Модернизация на ядрения военен комплекс от стратегически съображения, а не за спестяване на пари

Захарова предупреди, че разполагането на такива оръжия няма да укрепи сигурността нито на САЩ, нито на техните съюзници, и подчерта, че "появата на нови ракетни заплахи за руската територия несъмнено ще доведе до реакция от страна на Русия".

Говорителят призова всички страни да търсят дипломатическо решение и посочи, че Москва остава "отворена за справедлива и конструктивна работа за възстановяване на доверието, укрепване на международната сигурност и глобалната стратегическа стабилност в света след договора ИНФ".

Забележките на Захарова са след информация на The Japan Times, Reuters и други агенции, че Пентагонът се стреми да засили присъствието си в Индо-Тихия океан с мрежа от наземно базирани ракети във военни съоръжения в целия регион, евентуално включително и японски острови, както и оспорвани от Китай острови Сенкаку (малка верига от необитаеми скални образувания на около 170 км североизточно от Тайван) и Окинава.

Япония се готви за война, сухопътни и ракетни атаки за първи път от ВСВ

Япония се готви за война, сухопътни и ракетни атаки за първи път от ВСВ

С Tomahawk с обсег 2500 км стига до голяма част от Китай и руския далечен изток

Пред сенатския комитет по въоръжените сили във вторник командирът на индо-тихоокеанския регион Фил Дейвидсън изтъкна, че "по-широка база от прецизни изстрелвания на далечни разстояния, които се осигуряват от всички наши земни сили - не само от морето и въздуха, но и от сухопътни войски - също е изключително важно за стабилизиране на това, което се превръща в по-нестабилна среда в западната част на Тихия океан."

The Japan Times посочва, че разполагането на американски ракети в японските островни територии може да се обсъди по време на преговорите за ново споразумение за споделяне на разходите тази година или в началото на 2022 година.

Некласифициран документ за бюджета на Индо-Тихоокеанското командване, представен на Конгреса през февруари, предлага разполагане на оръжия по верига от острови от Окинава през Тайван, Филипините и Борнео, както и Сенкаку, да "възпират и сдържат" противниците на САЩ от възможността за всякакви "актове на агресия или принуда" срещу американските съюзници.

Глобалните военни разходи са рекордните $1,8 трлн. през 2020 г.

Глобалните военни разходи са рекордните $1,8 трлн. през 2020 г.

Ефективно справяне с пандемията е и напредък към справяне с общи бъдещи предизвикателства както за мир, така и при война

Документът предлага допълнително финансиране от 408 милиона долара до септември 2022 г. и още 2,9 милиарда долара за разходи между 2023 и 2027 г. за ракети и свързаната с тях инфраструктура.

Администрацията на Тръмп лобира за такива ракети в региона през 2019 г., веднага след края на ИНФ, но се сблъска с политическа съпротива от местни лидери и жители, които изразяват колебание относно превръщането на техните територии в обекти за унищожаване от американски противници в случай на война.

Досега САЩ се въздържаха от разполагане на ракети забранени по ИНФ на европейска територия, като Москва пое ангажимент да направи същото на реципрочна основа.

ИНФ е подписан от съветския лидер Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън в края на 80-те години на миналия век и забранява разработването, изграждането или разполагането на ракети с обхвата от 500 до 5 500 км.

С прекратяването, "Нов СТАРТ" остава единственият договор за намаляване на стратегическото въоръжение и последният основен договор за ядрено оръжие между ядрени суперсили. Вашингтон се съгласи да удължи "Нов СТАРТ" до февруари 2026 г.

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Положението в света става все по-сложно и трябва да бъдат подготвени да отговорят