Русия призовава новата администрация на САЩ да обърне нужното внимание на предложенията на Москва да приеме, следвайки нейния пример, мораториум върху разполагането на ракети с среден и малък обсег (ИНФ), тези мерки ще помогнат за предотвратяване на нова криза в сигурността на Европа и Азиатско-тихоокеанския регион (АТР). Това заяви в петък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"На този етап, когато екипът се сменя във Вашингтон, ние няма да се задълбочаваме отново в историята на нашите разногласия със САЩ, подробно в контекста на Договора ИНФ (Договор за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег), но бихме искали още веднъж да призовем американската страна да обърне нужното внимание на руските предложения, които са насочени към предотвратяване на появата на нова ракетна криза в Европа и предотвратяване на нов кръг от надпреварата с ракетни въоръжения в региона на АТР. Тези предложения са все още актуални... Разчитаме на готовността на новата администрация на САЩ да направи избор в полза на конструктивното взаимодействие по този и други въпроси на международната сигурност", обясни тя.

Великобритания: Новите руски ракети са заплаха за Острова

Великобритания: Новите руски ракети са заплаха за Острова

Лондон обмисля ответни мерки

Захарова коментира, че руският президент Владимир Путин отново е направил предложения към страните от НАТО на 26 октомври 2020 г., когато потвърждава придържането на Русия към мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег, докато ракети от подобни класове американско производство не се появят в съответните региони.

Той също така очертава конкретни варианти за деескалация на ситуацията в контекста на прекратяването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег.

В същото време, според Захарова, представители на отиващата си администрация на САЩ продължават да възпроизвеждат фалшиви, пропагандни тези на тема ликвидиране на Договора за ИНФ. Обръща се внимание на изявление на държавния секретар Май Помпео от 11 януари, в което той посочва оттеглянето на САЩ от договора като изключително постижение под ръководството на Доналд Тръмп и отново обвини Русия в нарушаване на разпоредбите на този документ.

Германия и Столтенберг не вярват на Русия за ракетите със среден обсег в Европа

Германия и Столтенберг не вярват на Русия за ракетите със среден обсег в Европа

Призивите й за мораториум не заслужават доверие, "ще има нужда от ядрено възпиране"

"Съдейки по изявленията на Помпео, излизащият американски външнополитически екип все още не е наясно с резултатите и последиците от своите разрушителни дейности в областта на контрола на оръжията и продължава просто да се занимава с явни фалшификации на факти", допълва Захарова.

През септември 2019 г. Путин изпраща на лидерите на няколко държави, включително членовете на НАТО, предложение за налагане на мораториум върху разполагането на Договора за ИНФ в Европа и други региони. Впоследствие САЩ ефективно отхвърлят тази инициатива.

Коментирайки публикацитте на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Twitter, Захарова коментира че Русия разбира, че рисковете от влошаване на отношенията със САЩ все още остават.

"Да се ​​води диалог с нас на езика на заплахите и сплашването, за да се постигнат едностранни отстъпки, е безполезно, контрапродуктивно. Ние сме наясно с риска от евентуално по-нататъшно влошаване на ситуацията, но изборът в този случай е за американците", каза тя.

Путин нареди спешен отговор на разполагането на ракети от Запада до границите на Русия

Путин нареди спешен отговор на разполагането на ракети от Запада до границите на Русия

"Трябва да сме готови да реагираме бързо"

Руското външно министерство споделя оценките на Помпео, че диалогът не е нормализиран от четири години. Според нея това не е по вина на Русия.

"Вашингтон дори успя да ни включи в категорията на враговете на Америка. Недружелюбните и разрушителни стъпки на САЩ, насочени към задълбочаване на кризата в двустранните дела, включваха въвеждането на различни антируски санкции и всъщност разрушаването на цялата съществуваща архитектура на контрола на оръжията, както и сплашването и заплахите", подчертава Захарова.

Тя добави, че американците са блокирали всички положителни промени в двустранното сътрудничество. За да се промени това, смята дипломатът, е необходимо да се спре манипулирането на общественото мнение в САЩ, да се спре кампанията на русофобията и да се спре потокът от фалшификати срещу Русия.

"От своя страна оставаме готови да обсъдим заедно натрупаните проблеми, ако във Вашингтон се появи такъв здравословен интерес", добави Захарова.

НАТО се тревожи от засилено руско присъствие в Балтийско, Черно море и Северна Африка

НАТО се тревожи от засилено руско присъствие в Балтийско, Черно море и Северна Африка

Столтенберг отчита реалността