Новите руски ракети представляват предизвикателства пред британската отбрана и не бива да се подценяват. Това съобщи в петък министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс.

Той говори на конференция на Кралския институт за изследване на сигурността и отбраната на Обединеното кралство, уточни АП.

Русия се похвали с ново успешно изпитание на хиперзвуковата ракета "Циркон"

Русия се похвали с ново успешно изпитание на хиперзвуковата ракета "Циркон"

Поразила е условна цел на разстояние от 350 км

"Друг пример за чуждестранни технологични иновации е залогът от Китай, Иран и Русия на ракети от следващо поколение. Не бива да подценяваме ефекта на тези оръжия с настоящия им обсег и точност", каза Уолъс. "Само миналия месец Русия изпробва своята хиперзвукова противокорабна ракета "Циркон", способна да удря наземни цели и да достигне скорост от девет маха, надминавайки предишните модели по този показател, както и в обхвата, и създавайки предизвикателства пред нашата отбрана", посочи военният министър.

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

Сценарият "обезглавяване" предполага, че руски подводници започват внезапна ядрена ракетна атака, която опустошава Вашингтон

Той подчерта необходимостта от ранна модернизация на британските въоръжени сили и повишаване на тяхната готовност да се противопоставят на хибридни заплахи в ситуации, когато потенциален противник "играе по различни правила, без да пресича границата", след което започва открит военен конфликт. Позовавайки се на инцидента в Солсбъри, Уолъс заяви, че противниците на Великобритания "са готови да отидат много по-далеч от това, което се счита за приемливо".