Руската фрегата "Адмирал Горшков" успешно е изстреляла хиперзвукова ракета "Циркон" от Бяло море по полигон в района на Архангелск. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от местните медии.

"Водещата фрегата по проекта 22350 "Адмирал Горшков" изстреля хиперзвукова крилата ракета "Циркон" от Бяло море по крайбрежна цел, разположена на полигона Чижа в района на Архангелск", отбелязват руските военни.

Както уточниха от руското военно ведомство, ракетата "Циркон" успешно е поразила крайбрежната цел, разположена на разстояние над 350 км. "Скоростта на полета на ракетата беше повече от 8 Маха", добавиха от министерството.

Изстрелването е извършено като част от изпитания на нови видове оръжия. Силите на беломорската военноморска база на Северния флот са осигурили затварянето на зоната за стрелба.

Русия проведе изпитания на хиперзвуковата ракета Циркон

Русия проведе изпитания на хиперзвуковата ракета Циркон

Ударила е мишена в Баренцово море

Първото изстрелване на хиперзвуковата крила ракета "Циркон" от фрегатата "Адмирал Горшков" беше извършено в началото на октомври. Тогава корабът изстреля ракета от Бяло море, като тя порази морска цел в Баренцово море. Най-високата скорост на "Циркон" е била 8 пъти скоростта на звука, височината на полета достигна 28 км. След това изстрелване беше извършено през ноември. Тогава "Циркон" успешно порази морска цел на разстояние 450 км. Скоростта на полета на ракетата беше повече от 8 Маха.

В посланието си до Федералното събрание през февруари 2019 г. руският президент Владимир Путин отбеляза, че ракетата "Циркон" е способна да достигне скорост от около 9 Маха и ще може да поразява както надводни, така и наземни цели на разстояние повече от 1000 км. Плановете за създаване в рамките на държавната програма за въоръжение за 2011-2020 г. на корабния комплекс "Циркон" с хиперзвукова ракета е обявен през февруари 2011 г. Летните изпитания на ракетата започнаха през 2015 година.

Русия изстреля свръхзвукова крилата ракета "Циркон" за рождения ден на Путин

Русия изстреля свръхзвукова крилата ракета "Циркон" за рождения ден на Путин

Руският президент става на 68 години