Руският президент Владимир Путин е наредил на военното министерство на Русия да реагира незабавно на разполагането на ракети от западните страни близо до руските граници, ако възникне такава необходимост, съобщават руските медии.

По време на заключителния форум на руското военно ведомство за годината Путин отбелязал "непрекъснатия" характер на военните дейности на НАТО, оплаквайки факта, че по-специално САЩ са се отказали от няколко международни договора, като по този начин са влошили глобалните системи за контрол на оръжията.

Путин определи главните задачи на спецслужбите на Русия

Путин определи главните задачи на спецслужбите на Русия

Разузнаването трябвало да неутрализира заплахита за страната

"Няма да произвеждаме и разполагаме ракети със среден и малък обсег в европейската част на Русия или в други региони на страната. Но трябва да сме готови да реагираме бързо, ако западните държави разположат оръжия от този вид близо до нашите граници", настоял Путин.

Той уверил, че Русия продължава да анализира геостратегическата и политическата ситуация в света и да прогнозира възможни сценарии, като взема предвид потенциалните заплахи и разширяващия се военен капацитет на руската армия и военноморските сили.

Путин: Надпреварата във въоръжаването започна с оттеглянето на САЩ от договори

Путин: Надпреварата във въоръжаването започна с оттеглянето на САЩ от договори

Русия вече работи върху "противоотрова" на бъдещи хиперзвукови оръжия на други страни

Той добави., че Русия ще продължи да развива своята армия бързо и ще поддържа висока бойна готовност на своите ядрени сили, за да гарантира сигурността и да поддържа стратегически паритет на световната сцена.

Русия многократно е засичала присъствието на военни кораби на НАТО, включително кораби с крилати ракети, в непосредствена близост до териториалните води на Русия, което влоши и без това обтегнатите отношения между Москва и западния военен алианс.

Путин: Руската армия е от най-ефективните

Путин: Руската армия е от най-ефективните

Той не е решил дали да се кандидатира през 2024 г., не дели лидерите на добри и лоши, а "Северен поток 2" е добър за Германия