Руският президент Владимир Путин по време на посещението си в централата на руската служба за външно разузнаване (СВР) по случай 100-годишнината от нейното основаване подчерта, че СВР винаги трябвало да реагира гъвкаво на промените в международната обстановка и да участва в неутрализирането на заплахите за страната.

"Надявам се, че Службата за външно разузнаване ще продължи да реагира гъвкаво на високата динамика на промените в международната обстановка, да участва активно в идентифицирането и неутрализирането на потенциалните заплахи за Русия и да подобри качеството на своите аналитични материали", изтъкна руският държавен глава.

Путин настоя, че трябва да се осъществява по-ефективна защита на руската държавна граница на фона на "тлеещите регионални конфликти".

"Необходимо е да се надграждат успехите, постигнати в работата на контраразузнавателните органи. Знам за какво говоря тук и високо оценявам проведените сложни професионални операции", добави руският държавен глава.

По думите му ФСБ и други служби под егидата на Националния антитерористичен комитет е важно "да продължат да действат толкова решително и последователно".

Той също така поднесе цветя пред паметника в чест на руските разузнавачи, открит през септември 2020 г.

По-рано руският президент отбеляза, че изострянето на конфликта в Нагорни Карабах е увеличило рисковете от разпространението на терористичната заплаха.